Тази неделя местим стрелките на часовника с 1 час напред

 Тази неделя местим стрелките на часовника с 1 час напред

Тази неделя (31 март) – в 3:00 часа през нощта, местим стрелките на часовника с 1 час напред (4:00 ч.), по стар български и европейски обичай. Така преминаваме към лятното часово време.

Лятното часово време е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина в редица страни в началото на миналия век. У нас започваме да местим стрелките на 1 април 1979 г. в края на месец март.

През последните години редица държави започнаха да се отказват от сезонната смяна на часовете. На зимно часово време остават част от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Египет, Азербайджан, Русия и части от Украйна. Само на лятно часово време пък са Аржентина, Беларус, Чили, Турция и Севернокипърската турска република, също така Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия.

От миналата година в Европейския парламент се водят дебати за прекратяване на смяната на сезонното часово време, заради съмнения относно икономическите ползи и заради вредите за човешкото здраве. В допитване, в което са участвали под 1% от гражданите на ЕС, 84% са поискали прекратяване на часовата смяна.

Европейският парламент подкрепи предложението за прекратяване на смяната, което да стане от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно “лятно” часово време, а онези, които предпочитат астрономическото (зимното), да прекратят промените от октомври същата година, информира Мениджър Нюз.

До 1 април догодина държавите в ЕС трябва да съобщят на Европейската комисия в кой часови пояс избират да бъдат занапред. Предвижда се дотогава да приключи съгласуването между съседните държави, обявили предварително, че желаят да останат в един и същи часови пояс.

Вирни се горе