Само мъжете затягат коланите в кризата

Само мъжете затягат коланите в кризата

Мъжете са по-пестеливи от жените, а кризата не е засегнала разходите за храна, сочат данните на Националния статистически институт за 2009 г. Българските мъже тотално са свили покупките си на ризи, костюми и техника за дома. В 100 домакинства съпрузите са си купили общо нови 53 панталона и 64 чифта обувки. Намалението е с около 20% спрямо 2007 г., показва изследването, цитирано от в. “Стандарт”.

Закупените телевизори пък са паднали от 4,2 на 2,4. Затягането на коланите обаче не важи за нежните половинки. На 100 домакинства се падат118 блузи, както са правели и преди стагнацията.

Жените през миналата година са си купили 110 чифта кожени обувки, което е дори малко повече, отколкото преди две години.

Статистиката сочи още, че няма намаление на разходите за храна. Дори ядем повече месо, плодове и зеленчуци. Средно на човек се падат по 8 кг месо през първото тримесечие на 2010 г., спрямо 7.3 кг година по-рано. Голям ръст има и в потреблението на плодове – от 8.2 на 9.6 кг, както и при млякото, зеленчуците и картофите.

Въпреки кризата и скока в цените на газ, ток, вода и храни, българинът обаче продължава да пести, сочат данните на друго изследване. Домакинствата и нестопанските организации държат на депозити в банките над 25 милиарда лева. По последни данни на Българската народна банка, спестяванията ни продължават да растат, въпреки кризата. По данни на Световната банка по-малко от една трета от българите си позволяват лукса да пестят. Близо една трета дори казват, че имат дългове. Следователно финансовото богатство на българите включва едва 20-тина процента от населението.

Вирни се горе