С кои имена кръщаваме децата си

 С кои имена кръщаваме децата си

Имената на 2015-а година са Георги и Виктория

Малкият Роналдо много обича да играе футбол, точно като звездата, на която е кръстен. Момчето живее в квартал „Изток” във Вършец, а още преди да се появи на бял свят родителите му са били убедени, че той трябва да е адаш на световната футболна звезда. В квартала живее и плеяда от съименници на любими актьори от сериалите. Основно от турските.

„Ние гледаме много турски сериали”, сподели пред Нова телевизия Боряна Руменова, майката на малката Рейхан. Оказва се, че имената от екрана, независимо дали от сериали или от новините са тези, които най-бързо влизат в домовете ни.

„Преди две години имахме нарастване на броя на момиченцата, кръстени Кристалина, а сега през 2015 година има доста деца с името Крисия. Предполагам, че това е заради малката Крисия, която стана известна през последната година”, обясни Магдалена Костова от Националния статистически институт.

В последните 5 години най-популярни са имената Александър и Мартин – при момчетата и Никол при момичетата. „Последните години родителите дават на децата си имена, които биха се възприели по-добре в чужбина”, коментира Магдалена Костова.

Като цяло обаче оставаме традиционалисти. Най-много българи носят имената Георги, Иван и Димитър, а при жените – Мария, Иванка и Елена. Различните моди и традиции все пак вече са родили около 69 000 различни имена.

Вирни се горе