С българското знаме Петър Стойчев направи първа тренировка на Антарктида

С българското знаме Петър Стойчев направи първа тренировка на Антарктида

След проблемите с влизането във водата преди един ден, рано вчера сутрин българско време Петър Стойчев и останалите 15 състезатели направиха първата си тренировка в ледените води на Антарктида. Събитието се случи в залива на остров Къвървил , а още със стъпването си на земята, а после и във водата Стойчев развя българското знаме.

“Щастлив съм, че най-после слязохме на твърда земя и после направихме тренировка във водата. Чувството е уникално. Първо бяхме посрещнати от стотици пингвини, които за моя изненада изобщо не се уплашиха, а напротив, бяха много близо до нас, а след това екипът по организацията на състезанието постави временен понтон, от който влизахме в ледената вода.

Температурата беше минус 0.7 градуса, а на въздуха минус 2.4. Аз лично плувах около 6-7 минути. Само с бански, очила, силиконова шапка и тапи в ушите, за да не влезе вода в главата. Никой не използва мазила против студа, защото е забранено и бяхме проверени от шефа на Международната федерация по ледено плуване. Помолих капитана на кораба да изчислим точното разстояние до България, като му зададох опорна точка НДК в София. Сателитната навигация показа 14 034 километра от мястото на плуване до столицата ни. По всяка вероятност отново тук ще направим състезанието от 1000 метра, като след жребия се паднах в 4-та серия , заедно с колегите от Русия, ЮАР и Бразилия. Живи и здрави в рамките на следващото денонощие ще стартираме. Времето засега е нормално, силният вятър и снеговалежът намаляха, а като бонус днес по обяд имаше и слънце. Когато взех знамето и влязох във водата се сетих за онези велики българи, които през годините са съхранили традицията на Йордановден и влизат в ледените води на нашите реки, езера и морето. Направих го и аз, макар и на далечна Антарктида, като си пожелах здраве за мен и семейството, както и всичко най-добро за България”, сподели по сателитната връзка Петър Стойчев.

Вирни се горе