Румънка е най-младата баба в света

Румънка е най-младата баба в света

Румънка е най-младата баба в света – тя се сдобила с внуче само на 23 години, съобщава британският вестник “Sun”. Рифка Станеску родила дъщеря си Мария на 12-годишна възраст. Въпреки молбите на майка й да завърши училището Мария родила сина си Йон едва на 11 години.

„Щастлива съм, че съм баба, но ми се искаше нещо по-добро за Мария, а и за мен“, разказва Рифка, която вече е на 25 години.

“Йон е добро момче, той вече е сгоден за едно 8-годишно момиченце. По-добре е да имаш момчета – те не трябва да страдат толкова, колкото момичетата“, смята младата баба, чието семейство е от ромската общност. Родената през 1985 г. Рифка избягала с Йонел Станеску, когато била само на 11, а той – на 13. Година след като се оженили, Рифка забременяла.

„Исках да се омъжа за него и след като прекарахме една нощ заедно, никой вече не можеше да ни раздели. Бяха ме обещали на друго момче още когато съм била на 2 години, но аз не го исках“, признава тя пред Daily Mail.

В ромската култура девствеността се цени много и жените се омъжват млади, за да са сигурни съпрузите им, че са девствени, което осигурява и добра зестра от семействата на момчетата. Ако момичето изгуби непорочността си, сделката се отменя.

Рифка споделя, че преди е имало много спорове. „Веднъж баща ми дори нападна мъжа ми с нож. Искаше да му плати 500 хиляди леи компенсация. Семейството ми ме прибра у дома, но след три дни избягах отново, за да бъда с него“, допълва тя.

След раждането на Мария семейството на Йонел платило на баща й зестра и всичко било уредено.

Самата Мария последвала стъпките на майка си и се омъжила твърде рано. След шест месеца тя забременяла.

“В румънската ромска общност е обичайно двойките да се женят съвсем млади. „Не спрях дъщеря ми да се омъжи, защото такава е традицията”, обяснява Рифка.

Вирни се горе