Родопчани консумират най-много кисело мляко, картофи и тестени изделия

Родопчани консумират най-много кисело мляко, картофи и тестени изделия

Област Смолян е на първо място в страната по потребление на кисело мляко (60.4 кг) и картофи (58.1 кг) на лице от домакинство през 2013 г. В сравнение със средните количества за страната потреблението на кисело мляко е със 114.9% в повече, а потреблението на картофи – с 88.6%, съобщиха от смолянската статистика.

Над средното за страната е потреблението на хляб и тестени изделия, захар, яйца, плодове, зеленчукови консерви. По-малко от средното за страната е потреблението на месо, сирене, риба и рибни продукти, зеленчуци, алкохолни и безалкохолни напитки.

Сравнението на данните за потреблението на домакинствата в областта с предходни години показва повишаване на консумацията на хляб и тестени изделия и през 2013 г. тя достига 105.2 кг средно на лице, сочи още статистиката.

Повишава се консумацията на безалкохолни напитки, риба и рибни продукти, плодове, месо и месни произведения, кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца и картофи. Известно понижение се наблюдава при консумацията на прясно мляко и зеленчуци.

Намалява потреблението на цигари от 811 броя на лице през 2012 г. на 637 броя през 2013 г., на алкохолни напитки, от 17.8 литра през 2012 г. на 16.8 литра на лице от домакинство през 2013 година.

Вирни се горе