Проф. Георги Рачев с прогноза за края на зимата

Проф. Георги Рачев с прогноза за края на зимата

Ако прогнозите се сбъднат, ще изпратим тази зима с много високи температури. Това обяви климатологът проф. Георги Рачев. Пред Нова телевизия каза, че се очаква тази зима да е също толкова топла, колкото е била и през 2016 г.

Температурите ще останат високи и през февруари. Освен това тази зима ще се запомни и с много валежи, стана ясно още от коментара на Георги Рачев пред Нова Телевизия.

“В Източна България вятърът ще бъде по-силен, температурите могат да достигнат 12-13 градуса. Във вторник и в сряда ни чака сняг. Циклонът ще стане факт тази неделя и ще застигне страната ни”, коментира той.

Последният зимен месец ще донесе време, което е между 2 и 3 градуса по-топло от нормалното. Февруари на Балканите ще бъде с валежи, близки до нормата. “Малък Сечко се очертава като по-топъл, което не означава, че той няма да иска да покаже характера на голям мъж и не веднъж го е правил, макар и на десетина години, когато се случва той да е много студен. Това е много малко вероятно сега, което не означава, че няма да има температури в порядъка от минус 10 градуса. Това се отнася за затворените котловинни полета като София, Трънско и Кюстендилско”, уточни проф. Рачев.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология първите десет дни на месеца ще бъдат по-топли от обичайното, като вероятност за валежи има през втората половина на периода. Градусите през второто деседневие пък ще бъдат близки до обичайното и ще има валежи от сняг и дъжд. Динамично ще е времето и през последните десет дни от месеца, а валежи се очакват в края му. Очаква се януари да бъде един от топ 3 на сухите зимни месеци от 2000 година насам, прогнозира Рачев. Единици са местата и и то главно по високите планини, където месечната норма ще бъде изпълнена на 50 %.

Март и април се очаква да бъдат също по-сухи от обичайното. Едва месец май се очертава дъждовен.

Вирни се горе