Превъртяхте ли си часовника с час назад?

 Превъртяхте ли си часовника с час назад?

Тази сутрин, в 4 часа на 28 октомври, страната ни премина към зимното часово време. Така часовниците трябва да са Ви настроени с един час назад.

През последните месеци темата за промяната на часовото време стана особено актуална, след като Европейската комисия инициира обществен дебат по темата за смяната на времето. Онлайн запитването на ЕK през лятото показа, че мнозинството от гражданите на ЕС предпочитат времето да не се сменя, а вместо това целогодишно да се използва лятното часово време. Решението обаче остава в компетенциите на правителствата на държавите членки.

Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне. До месец април 2019 година страните трябва да съобщят дали предпочитат да останат за постоянно с астрономическото (зимното) или лятното часово време.

Ето и някои от допитванията до българите по въпроса.

Социологическата агенция “Екзакта Рисърч Груп” направи сондаж, който изследва същия въпрос: Кое време – лятното или зимното – да се прилага като постоянно у нас занапред?

Резултатите: 48% от българите предпочитат в България да се въведе за постоянно зимното часово време. 32% пък са на мнение, че лятното часово време е по-добро. Проучването на “Екзакта” отбелязва висок процент българи, които нямат мнение по въпроса.

Социологическата агенция “Галъп интернешънал” също направи анкета по темата. Резултатите сочат, че 59% от българите не подкрепят смяната на часовото време през пролетта и есента. Само 13% от сънародниците ни одобряват сезонната промяна на времето. Отново се констатира голям процент българи (20%), които нямат мнение по този въпрос.

На 11 октомври, четвъртък, приключи и националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време. В националното допитване са участвали над 17 000 българи.

Резултатите – 96% от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време, като 51% от българите предпочитат лятното часове време, а 38% – зимното.

Вирни се горе