Преобладаващо дъждове и хлад през май

Преобладаващо дъждове и хлад през май

През май се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16, а в планините – между 2 и 13 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите – между 27 и 32, прогнозират от НИМХ към БАН.

В началото на май ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици. През периода 4 – 7 май ще бъде топло, с температури, по-високи от обичайните. В началото ще е слънчево, но към 6 – 7 май ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. През последните дни от първото десетдневие температурите чувствително ще се понижат. Ще бъде предимно облачно с валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се установи хладно за сезона време. По-често ще бъде облачно с валежи, в отделни дни – значителни.

През третото десетдневие съществена промяна в атмосферната циркулация не се очаква. Ще се задържи неустойчиво с чести превалявания, в отделни дни се очакват и значителни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

Вирни се горе