Последната минута днес - с 1 секунда по-дълга

Последната минута днес - с 1 секунда по-дълга

Последната минута на месец юни 2012 г. ще има 61 секунди. Това е начинът универсалното време, определяно от атомните часовници, да компенсира избързването си спрямо времето, отмервано чрез въртенето на Земята, съобщава БГНЕС.

В координирано универсално време (съкратено UTC) преминаването от 30 юни към 1 юли ще стане не както е обичайно в 23,59 ч. и 59 секунди, а в 23,59 ч. и 60 секунди. Преди 1972 г. времето бе определяно от астрономията, т.е. за да се узнае часът се гледаше положението на друго небесно тяло – Слънцето или други небесни обекти спрямо Земята. Днес времето се гради, определя и мери с помощта на атомни часовници, които са безкрайно по-стабилни в сравнение с астрономическото време.

Световният парк от няколкостотин часовници, използван за определяне Международното атомно време (TAI) мери вътрешните модификации в атомите на цезия, които позволяват една секунда да се раздели на близо 10 милиарда малки деления. Макар TAI да е постоянна времева скала, времето, определяно от Земния часовник не е еднакво. Въртенето на нашата планета е подвластно на много случайности, по-специално на приливите, свързани с Луната, промените на ветровете и т.н. Така едно завъртване на Земята около себе си през август е по-кратко с една до две милисекунди от завъртване през февруари.

Времето, отмервано чрез ориентирането на Земята, се отклонява спрямо атомното време. И за да се избегне разликата между двете времена да стане прекалено голямо, международната общност и Международната служба за въртенето на Земята (IERS) реши да добави една секунда към координираното универсално време (UTC).

Всеки път, когато разликата наближи 0,9 сек IERS се задейства и обявява тази прословута “вмъкната секунда” няколко месеца предварително и само на 31 декември или на 30 юни. За земните простосмъртни операцията няма да има никакво отражение. Системите с висока точност като спътниците или някои информационни системи ще трябва обаче да държат сметка за тази секунда, тъй като има опасност от потенциално катастрофично изместване. Това е причината през тези дни никога да не се програмира изстрелване на ракета, тъй като има опасност сметките да се объркат.

Предвид факта, че тази вмъкната секунда е източник на смущения и грешки някои страни и индустриалци настояват тя да бъде премахната и светът да се води строго по атомното време.

Такъв е вече случаят със системата за геопозициониране чрез американски спътници GPS, която за разлика от руския си аналог ГЛОНАСС от 1980 г. вече не използва вмъкнатите секунди. Ала GPS добавя липсващите секунди по отношение на координираното универсално време (UTC) в сигнала, който изпраща на Земята.

Вирни се горе