Портативен геннотоксичен детектор се разработва с участието на български учени

Портативен геннотоксичен детектор се разработва с участието на български учени

Портативен геннотоксичен детектор се разработва от български научен екип, заедно с учени от Турция, Северна Македония и Америка. Това съобщи доц. Милена Георгиева от лабораторията на проф. Милошев, който е ръководител на проекта. Доц. Георгиева е лектор на провеждащото се в Смолян VI Лятно училище “NATO@70 the road ahead”. Гордеем с този проект, защото е много успешна симбиоза между фундаментална наука, каквато е молекулярната биология и НАТО с неговата програма “Наука за мир и сигурност”, която финансира такива фундаментални изследвания, които след това да намерят приложения в практиката, коментира доц. Георгиева, пред БТА.

Замисълът на проекта, според доц. Георгиева, е създаването на портативен детектор, който да улавя в заобикалящата ни среда фактори- физически, химически агенти, които увреждат молекулата на ДНК. Разработката се базира на метод, който е широко разпространен за детекция на такива вещества и агенти, но неговата портативност, превръщането му в малък преносим уред е нещо, което се прави за първи път, уточнява доц. Георгиева. По думите й прототипът на портативния геннотоксичен детектор е готов, а интерес към него за разработването му в по-комерсиален вид има от страна на известна американска компания в сферата на оръжейния бизнес.

Българският научен екип от Института по молекулярна биология на БАН е водещ по проекта. Насочихме вниманието си към околната среда на хората, които са във военната сфера, създаваме такъв детектор, който да улавя тези негативни въздействия по молекулата на ДНК във военни зони, т.е. след експлозия, след военен конфликт, обяснява доц. Георгиева. Според нея детекторът е толкова портативен и лесен за работа, че с него всеки би могъл да провери влиянието на средата върху човешкия геном. Това е важно, защото всички фактори, които увреждат молекулата на ДНК водят до мутации, които могат да бъдат предавани в поколенията и това да доведе до много сериозни изменения в човешката популация, допълва ученият. Лятното училище “NATO@70 the road ahead” се организира от Български евроатлантически младежки клуб, а за пети път се провежда в Смолян. Във форума участват 23-ма студенти и млади професионалисти от областта на международните отношения, сигурност и отбрана от България, Германия, Франция, Гърция, Унгария, Косово, Македония, Турция. Създадохме традиция студенти от цял свят да се събират в Смолян, за да учат за сигурността, НАТО, ЕС, международната интеграция, глобализацията и за дефектите на популизма, който тласка отделни страни от Европа в най-неправилната възможна посока като Брекзит например, заяви Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България. Лятното училище на НАТО продължава до 8 юни, а сред дискутираните теми са настоящият дневен ред и бъдещето на НАТО, отношенията на НАТО и Русия, предизвикателствата, свързани с отбраната на Черно море и др.

Вирни се горе