По половин чаша вино на ден след 50-те

По половин чаша вино на ден след 50-те

Най-голяма е ползата за мъжете на средна възраст, които пият само вино, по половин чаша на ден

Хората над 50-годишна възраст, които пият по половин чаша вино на ден, могат да прибавят 5 години към живота си, пише в. “Сън”, позовавайки се на резултатите от изследване на холандски специалисти.

Изследователите от университета на Вагенинген са установили, че редовната консумация на малки количества алкохол увеличава продължителността на живота, като най-голяма полза има от виното.

Продължителната и ограничена употреба на всички видове алкохол – до две чаши вино или бира или две спиртни напитки дневно – удължава живота с около 2 години в сравнение с пълното въздържание.

Най-голяма е ползата за мъжете на средна възраст, които пият само вино, по половин чаша на ден. Те живеят с около 2,5 години повече от тези, които пият бира или спиртни напитки и с около 5 години повече от въздържателите.

Авторите на проучването са установили, че консумацията на вино е свързана с понижен риск от смъртност вследствие на сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Д-р Мартинет Стрепел от изследователския екип обяснява, че алкохолът повишава “добрия” холестерол в кръвта и намалява риска от образуването на тромби.

Изследването е обхванало близо 1400 мъже, чиито навици за хранене и употреба на алкохол били следени в продължение на 40 години.

Специалистите са открили, че по-голямата част от мъжете, които пиели вино, са отдавали предпочитанието си на червеното. БТА

Вирни се горе