Новата 2011 г. започва със слънчево затъмнение

Новата 2011 г. започва със слънчево затъмнение

Новата 2011 година ще стартира с частично слънчево затъмнение, което ще се наблюдава от цяла Европа, Северна Африка и Централна Азия, съобщи Свежина Димитрова, шефка на варненската обсерватория, предаде АСН.

На 4 януари луната е във фаза Новолуние и ще покрие част от слънцето. Върхът на лунната сянка ще пропусне Земята и ние ще се окажем в областта на полусянката, откъдето се наблюдават частичните затъмнения. Във Финландия например ще има покритие на 80% от слънцето.

За Варна началото на затъмнението е в 9,09 ч., когато слънчевият диск ще се появи нащърбен и ще заприлича на отхапана бисквитка. В 10,28 ч. ще има максимално покритие на 66% от видимата площ на слънцето, което ще заприлича на огнена лодка.

Едно от най-интересните явления, които могат да се наблюдават по време на частичното слънчево затъмнение са сенките на предметите. Поради по-малко излъчваната светлина те стават по-резки. Или се появяват слънчеви сърпчета в сянката на предмети с отвори – като сламени шапки, решетъчни лъжици или различни мрежи. От обсерваторията предупредиха, че обикновените слънчеви очила не стават за наблюдение на слънцето. За да се запазят приятни спомени от това събитие трябва да се снабдим с плътен филтър, опушено стъкло или маска за електрожен

Догодина на територията на България освен слънчевото затъмнение на 4 януари ще се наблюдават две лунни затъмнения – на 15 юни и 10 декември. Сега за Коледа, на 21 декември, ще има лунно затъмнение, но то ще се види само от хората в Северна и Южна Америка.

Вирни се горе