Нова мода в имената: Рай, Търпелин, Лодка, Кукона, Крушо

Нова мода в имената: Рай, Търпелин, Лодка, Кукона, Крушо

Рай, Лимона, Долина, Ягодина, Ябълка, Геройка и Търпелин, Крушо, Молчо, Русомир са само част от нетрадиционните имена, дадени в Община Пазарджик. Това разказа пред „Фокус” Желязка Дянкова, експерт в ГРАО-Пазарджик.

Други нестандартни имена, коиото местни жители са избрали за дъщерите си, са Трияда, Колина, Геройка, Мола, Милионка, Лодка, Медиана, Готиера, Хубавинка, Принцеса, Царина, Графиня, Роздиянка и Кукона, както и чуждите Бужемаа, Хира, Суя, Нурбанур, Рабийе.

Сред мъжките имена пък се отличават Сребър, Лиле, Баю, Хитко.

По-нестандартен елемент се наблюдава при имената на деца, родени в чужбина, като например липсата на окончание за женски род в собствените, бащините и фамилните имена. Имената Алекс, Никол се срещат, както в мъжки, така и в женски род.

В пресъставените актове за раждане от чужбина все още се срещат и многосъставните имена с две или три собствени имена като Кевин-Ноа, Ерик- Томазо, София-Мари, Инеса-Грейс, Евелин-Анемоне, Нора-Лия, Амира-Лана, Киара-Ели и др.

В същото време при малцинствените групи се наблюдава по-голям интерес към към чисто българските имена, като почти не се срещат умалителни имена, например вместо избираното досега Данчо – Йордан.

Срещат се и турско-арабски имена, като за децата от мъжки пол са популярни Фуркан, Юмер и Кязим, а за момичетата Мелек, Инджи, Зейр и Тюркян.

Вирни се горе