Най-подходящата възраст за брак

Най-подходящата възраст за брак

Психолози от университета в Тексас изчислиха най-подходящата възраст за създаване на семейство.

В изследването взели участие 1503 младежи над 18 години – някои семейни, други – вече разведени. Те били анкетирани по редица въпроси, свързани с женитбата, развода, съжителството и възпитанието на децата. 88% от анкетираните смятали, че човек трябва да се жени веднъж и за цял живот.

Изследователите изчислили резултатите според статистическия индекс, който отчитал продължителността на брака на анкетираните, както и на каква възраст са били по време на сватбата.

Оказало се , че ранните бракове по-често завършват с развод. Психолозите обясняват това с все още непълното осъзнаване на голямата отговорност, която предполага семейството.

При късните женитби картината е по-благоприятна, но изследователите смятат, че след определена възраст за хората става по-трудно да привикнат и приспособят своя начин на живот към стереотипите на друг човек, което също разклаща брачното благополучие. От друга страна обаче тези, които се женят по-късно, имат по-продължителен брак.

Анализът на всички получени резултати сочи, че най-подходящата възраст за брак е между 23 и 27 години.

Учените подчертават обаче, че това не трябва да се възприема като правило. Напротив – ако сте хармонична двойка и вярвате, че връзката ви има бъдеще – не отлагайте съвместния живот с любимия човек.

Изследванията чертаят тенденции и правят изводи, но всяка двойка има свой уникален живот, който трудно се вписва в научни таблици.

Вирни се горе