Най-платените професии в САЩ

Най-платените професии в САЩ

Със среден доход 292 000 долара годишно, анестезиологът е най-добре платената професия в САЩ.

Това сочи класация на изданието CNNMoney.com, направена със съдействието и на интернет портала PayScale.com.

Ето как изглежда Топ 10 в страната на неограничените възможности:

  1. Анестезиолог

Средна заплата: 292 000 долара

Максимална годишна заплата: 408 000 долара

Високото заплащане на анестезиолозите отговаря на присъщия стрес на работата им, която буквално е на живот и смърт.

Анестезиолозите осигуряват на хората сигурност и незасегнатост по време на операции, докато хирурзите от друга страна извършват действия, които иначе биха ги убили, казва Роджър Мур, президент на американското общество на анестезиолозите. Големите им заплати са и възнаграждение за повече от дванадесетгодишното обучение, през което един анестезиолог трябва да премине преди да започне практика.

  1. Акушер-гинеколог

Средна заплата: 222 000 долара

Максимална годишна заплата: 338 000 долара Заплатите на акушер-гинеколозите отразява високите застрахователни вноски за лекарска небрежност, които трябва да се плащат, поради рисковаността на професията и необходимостта от често извършване на операции. Високото търсене подсилва възнаграждението: тъй като акушер-гинеколозите са основни лекари за много жени и обикновено лекуват пациенти за дълъг период от време (напр. девет месеца), услугите им винаги ще бъдат необходими.

  1. Психиатър

Средна заплата: 177 000 долара

Максимална годишна заплата: 279 000 долара

Повечето психиатри таксуват доста скъпо за едночасово посещение и нямат проблем със събирането на такси, защото по-голямата част от клиентите им заплащат веднага за услугите от джоба си. Свободно практикуващите имат малки режийни разходи и плащат относително малки лихвени проценти за лекарска небрежност, което пък им помага да изкарват висока печалба.

  1. Помощник-анестезиолог

Средна заплата: 157 000 долара

Максимална годишна заплата: 214 000 долара

Подобно на анестезиолог, на които трябва да докладват, помощник-анестезиолозите получават отплащане никога да не правят грешка. Смъртните случаи от упойки са намалели от 2 на 10 000 през 80-те години на миналия век до 1 на 200 000 сега. Това означава, че помощник-анестезиолозите трябва да са на върха на силите си, дори когато работят нощна смяна или пък са дежурни в спешното отделение в новогодишната нощ.

  1. Директор продажби

Средна заплата: 140 000 долара

Максимална годишна заплата: 239 000 долара

Директорите на отдел продажби взимат добри пари, защото докарват добри пари на работодателите си. Продажбите са кръвта на която и да е компания и затова е една от най-платените професии, казва Робърт Боров, завеждащ директор на компанията за наемане Reaction Search International. Директорите продажби са възнаградени и за наемането, обучаването и управляването на възможно най-продуктивния екип.

  1. Актюер

Средна заплата: 129 000 долара

Максимална годишна заплата: 257 000 долара

Актюерите са наричани финансови архитекти и обществени математици. Отговорностите на актюера са свързани с прецизно определяне на цените за съответните продукти, а също и оценка на необходимия капиталов резерв. Компаниите са наясно, че си заслужава да се плаща голяма сума пари за задържането на такъв кадър. В заплатата се има предвид и образователните изисквания. В САЩ освен бакалавърската степен се изискват допълнителни 10 години учене и изпити за професионален актюер.

  1. Финансов директор

Средна заплата: 121 000 долара

Максимална годишна заплата: 214 000 долара

Високата позиция на финансовите директори отговаря и на заплатите им. Те са нагърбени с тежката отговорност за управление на финансовия риск. Компаниите са готови да плащат повече, за да осигурят финансов директор със сертифицирани умения (CPA-Certified public accountant, прев. експерт-счетоводител или MBA-Master of Business Administration) и бизнес находчивост за създаване на точни прогнози и бюджети.

  1. Софтуерен архитект

Средна заплата: 117 000 долара

Максимална годишна заплата: 166 000 долара

Софтуерните архитекти са главните организатори, които се крият за дизайна на продуктите и инструментите, които използваме ежедневно. Те изобщо не са достатъчен брой, за да се запълнят дупките, които почти всяка компания в света има. Търсенето на софтуерните архитекти е осигурило и заплащането до небесата на най-добрите от тях.

  1. Адвокат

Средна заплата: 115 000 долара

Максимална годишна заплата: 262 000 долара

Не всички адвокати могат да бъркат в буркана с мед; многo прокурори и адвокати по гражданско право имат съвсем скромни заплати. Но при адвокатите в корпорациите все още е често срещано явление стартовата им заплата да е шестцифрена сума. Огромните им надници са в отговор на високите парични интереси, засегнати при корпоративните съдебни процеси и транзакции – адвокатите участват в сделки и случаи за милиони.

  1. Застрахователен брокер

Средна заплата: 114 000 долара

Максимална годишна заплата: 273 000 долара

Големите комисионни са причина за високите доходи на застрахователните брокери. Специалистите, които работят в компании от рискови индустрии – като нефт, строителство и фармацевтика, са доста добре материално обезпечени, тъй като комисионните там стигат до 10-15% от целия договор.

Вирни се горе