Мобилно приложение за контрол на COVID-19 вече и на български

 Мобилно приложение за контрол на COVID-19 вече и на български

В магазина за приложения Google Play Store вече е налична одобрената българската мобилна програма за контрол на COVID-19. Софтуерът, наречен ViruSafe, позволява на всеки потребител да дава данни за своето състояние, местоположение и друга информация.

Идеята е здравните власти да имат по-пълна картина на здравния статус на населението по време на пандемията. Приложението е разработено с помощта на частни фирми, които са работили доброволно.

Активацията става първо чрез SMS, а след това – чрез ЕГН/ЛНЧ/паспорт. След това потребителят може регулярно да обновява данните за евентуални симптоми – температура, задух, кашлица и т.н.

Сред първите ревюта в магазина за приложения има немалко положителни, като потребителите посочват, че с програмата се работи интуитивно и данни се подават лесно. Не липсват, обаче и критични коментари – че се събират лични данни без ясни обяснения как се обработват и без изходният код на приложението да е публичен, т.е. без да е видимо как е защитена информацията, информира бТВ.

Смолянчанинът Виктор Билянски е съосновател и CTO на ScaleFocus – най-голямата софтуерна компания в България с около 1000 служители и 200+ текущи проекти за разработка на софтуер е съдружник в една от компаниите създали приложението . Освен това, Виктор е съосновател и член на борда на CEO Angels club – Българският частен ангелски инвестиционен клуб, инвестиращ в стартиращи компании в ранен етап. Виктор обединява технологичния гуру, опитния мениджър и лидер в уникална комбинация. Той е изключително запален по иновациите и предприемачеството. Виктор е възпитаник на райковската гимназия и е най-успелия смолянски програмист.

Вирни се горе