Младежи от цяла България и Европа превръщат с. Гудевица в билкова градина

Младежи от цяла България и Европа превръщат с. Гудевица в билкова градина

С идването на пролетта и топлината на слънчевите лъчи, читалище “Бъдеще сега 2006” стартира изграждането на “Омайната градина”, която ще преобрази малкото родопоско село Гудевица, което се намира на 30 км южно от гр. Смолян. Младежите от читалището, които ще изградят градината започнаха своя работен сезон, като старите българи от Гергьовден и ще завършат на Димитровден с отпразнуване на края на работната година.

„Омайната градина” ще се разполага на площ от около 2000 кв. м., където ще бъдат засяти мурсалски чай, златен корен, родопско лале, касис, мащерка, ехинацея, риган и др. В близост до тях ще бъдат заселени и няколко пчелни семейства, които са незаменими помощници във всяка градина и изключително важни за опрашването на растенията, обясниха инициаторите.

Работата в билковата градина ще бъде забавна и достъпна за всеки, който иска да прекара един прекрасен ден в с. Гудевица, за да научи повече за опазването и възстановяването на видове в Родопите, които са със статут “застрашени” или “уязвими”, както и начините за тяхното култивиране.

„Тук можем да сме истински щастливи и да отгледаме децата си близо до най-добрия учител – нашата земя и природата“, казва един от инициаторите на проекта Теодор Василев. Той и други младежи вече са започнали процедура по пререгистрация на личните си карти в село Гудевица. „Районът се обезлюдява и опустява, но ние сме неговата надежда. В сградата на читалището е учила и народната певица Валя Балканска, която е почетен член и обещава да пее на билките по време на традиционния събор на Илинден“ .

Проектът„Омайната градина” става възможен благодарение на Програма „М-Тел ЕКО Грант“ финансирана от Мобилтел.

Вирни се горе