Малдивите - райската страна на живота

Малдивите - райската страна на живота

Малдивите, най-известните острови на Екватора, са група от 26 атола,пръснати в тюркоазените води на Индийския океан, югозападно от Индия и на 700 км от Шри Ланка. Красотата на това приказно място е поразителна и ако питате някой, как си представя Рая, то този който е посетил този низ от островчета без колебание ще посочи Малдивите за райски кът.

Тук от всякъде сте заобиколени с пищна растителност, прозрачни лагуни с искрящи бели брегове, топлите, прозрачни води на океана и коралови рифове, изобилстващи с подводен живот. Едно пътешествие до островите ще ви пренесе в друг свят, далеч от забързаната реалност, почивка в безметежен оазис и хармония с околния свят.

Тази островна държава е най-малката по население и територия в Азия и заема площ от 300 км², но за сметка на това групата атоли обединяваща 1190 коралови острова, пръснати на 90 000 км² територия я правят една от най-разпокъсаната и разпръсната в света. Най-високата и точка е едва на 2.3 метра над морското равнище, което и носи още една титла – най-ниската държава в света. Въпреки това на някои от островите има дюни, които достигат височина до 3 м. Столицата и най-голям град Мале е разположен на най-големия атол, където се намира и единственото пристанище. Само 203 от всички острови са населени и повечето са обкръжени от коралови рифове. Постоянната годишна температура е между 24-33°C. Въпреки всички суперлативи и лъскави изказвания за Рая на земята и тук си има недостатъци, а именно недостига на питейна вода, който идва от това, че на Малдивите няма нито една река или голямо езеро. Това обаче не е основателна причина за желаещите да почиват на архипелага и той годишно се посещава от над 600 000 души.

Пръснатите из океана като изумрудени перли острови на Малдивския архипелаг са били заселени преди повече от 2000 г. Първите му жители са били будисти от времето на великия Ашока около 3-ти век пр.н.е. По-късно около V-VI в. районите се заселват от араби и персийци. През 1153 г. исляма става основна религия на островите наложена от самопровъзгласилия се тогава за султан, основал династия управляваща няколко века. Страната получава своята независимост на 26 юли 1965, а през 1968 е обявена за република.

Малдивите са почти непознати за туристите до началото на 70-те години на миналия век, когато врати отваря първият курортен комплекс. “Открити” са от авантюристи – гмуркачи, натъкнали се на прекрасните подводни градини от редки корали. Постепенно туристическата индустрия набира скорост и сега тя е почтиосновната икономика на страната. Самите острови са превърнати в луксозни хотели, предлагащи всички удобства както на брега, така и направо сред океана. Скуката е непозната. Ресторанти, барове, спортни съоръжения, SPA-центрове и други глезотийки са на разположение на туристите. Малдивите са едно от най-благоприятните места за дайвинг в света. Тук има от всичко – необитаеми острови окичени с огърлици от бели плажове, топли и прозрачни води, огромно количество рифове и неизброимо многообразие от морски обитатели. Риболова е по всяко време на денонощието.

Ако търсите нещо по-различно от препичане под някоя палма с коктейл в ръка не се поколебайте да пообиколите наоколо или да се допитате до вашия аниматор. За тези, които не са любителите на подводното гмуркане може да се насладят на коралите и морския свят от дъното на китоловна подводница или да си направят морско сафари с някое от многобройните корабчета кръстосващи архипелага. Но това не е всичко! За маниаците на силните усещания и покачване на адреналина се предлага 25 минутен полет с хидроплан, от който може да направите уникални снимки от въздуха. А ако просто ви привличат по-спокойните развлечения няма да останете разочаровани – пикник на самотен остров, посещение на рибарско селище или екскурзия до Мале ще запълнят подобаващо дните ви.

Вирни се горе