Корените на мегазвездата Таркан са от Црънча

 Корените на мегазвездата Таркан са от Црънча

Турската мега-звезда Таркан бил с българско потекло. Той бил потомък на родопчани, изселили се в Турция и по-късно емигрирали в Германия. Това разказват пред „Кърджали бг-вести“ членове на Дружба „Родина“ от гоцеделчевското село Кочан.

Коренът на Таркановата майка Незе е от родопското село Црънча, Смолянско, а на баща му Али – от Туховица. Музикалната звезда, чиято фамилия е Теветоолу, е трето поколение емигрант. Иначе Таркан е роден на 17 октомври 1972 г. в Алзей, Германия, където родителите му се преселили. В Кочан обаче има втора братовчедка – Ани Заимова. Певецът редовно й пращал дискове и касети със свои албуми. По време на концерта си в София пък Таркан запазил стаи за своите роднини от България в хотел „Принсес“. Ани обаче пропуснала златния шанс да види на сцената в родината братовчед си, защото се разболяла тежко. Първият концерт на Таркан в България беше през 2004 г. в София.

Той е най-изявеният турски изпълнител на 90-те години. Всеки сингъл, който издава от 1992 г. насам, влиза в топ 40 и го крепи на върха. Много от хитовете му са се превърнали в поп стандарти. Носител е на наградата за най-продаван източен изпълнител. Смята се и за първият музикант, интегрирал Турция на труднодостъпната територия на европейския музикален вкус. Таркан преживя хиляди скандали. Най-големият е свързан с желанието му да избегне военната служба в Турция. Тази година пък бе арестуван за притежание на кокаин.

Вирни се горе