Каква е тайната на най-дълголетните жени в света

Каква е тайната на най-дълголетните жени в света

86.39 години е продължителността на живот на японските жени за 2010 година, което прави Япония страната, където жените живеят най-дълго, според японското правителство.

Въпреки това, след пет години на увеличение, за пръв път се наблюдава спад в статистиката. През 2009 г. продължителността на живот на японските жени достига 86,44 години. “Високите температури през лятото на миналата година вероятно е увеличил броя на смъртните случаи в резултат от топлинен удар и проблеми със сърцето”, каза служител от Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи. Ако японците са шампионите на дълголетието, Хонг Конг е на второ място с 85,9 години на продължителността на живот, а Франция заема 3-та позиция: жените могат да очакват да живеят 84,8 години.

Тайната? Здравословно хранене

Много риба с ниско съдържание на наситени мазнини и прости захари – здравословното хранене е, наред с други неща, тайната на японските жени да живеят по-дълго. А рецептата работи и в полза на мъжете, тъй като страната е на четвърто място в света по продължителност на живота: 79, 64, срещу 80 за Хонг Конг, 79.8 и 79.7 за Швейцария и Израел.

Въпреки това, в съчетание с ниската раждаемост, тази рекордна продължителност на живота може да доведе до социално-демографска криза в Япония. Над 23% от населението е на повече от 65 години, като се очаква този процент да се удвои до 2050 година.

Вчера учени заявиха, че при столетниците дълголетието зависи от гените, а не от начина на живот.

Вирни се горе