Как да влезем във форма след отпуската

Как да влезем във форма след отпуската

Лятото е повече от подходящ сезон да свалим някой излишен килограм. Дългите разходки на плажа, плуването, планинските походи, леката храна, изобилстваща от плодове и зеленчуци, танците с приятели вечер спомагат неусетно да се завърнем от почивката си освежени, отморени и по-важното за почти всяка дама – олекотени. Уви, с лекотата, с която сме загубили някой и друг килограм, можем и лесно да наваксаме и да си припомним онази цифра на домашния кантар, която така не обичаме. Предлагам ви няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да запазите свежата си следотпускарска фигура, без да се налага да се втурвате в нови изтощителни диети в разгара на лятото. При мен ефектът винаги е положителен, надявам се и при вас.

Красива винаги

Спомняте ли си ентусиазма, с който се разделихте с излишните килца малко преди изявата си на плажа? Позабравените упражнения за стягане на дупето и коремчето, за да сте готови за летните фотосесии, дните, прекарани само на грозде или диня?

Предстоящата отпуска е прекрасен повод да се замислим за фигурата си и да положим малко повече старание да я “пристегнем”. Но трябва ли да прибягваме до екшън мерки само преди показването ни на плажа или басейна? По-лесно е да съумеем да мислим доброто на тялото си през цялата година, за да не се налага да измъчваме и него и себе си, само защото сме се сетили две седмици преди отпуската. Балансираната грижа за физическото ни Аз след края на отпуската до началото на следващата ще ни се отблагодари по най-благоприятния начин.

Движение

Забелязали ли сте колко повече се движите, когато сте в отпуска? Веднъж излезли от затвора на офиса започвате да усещате, че всъщност тялото ви копнее да се движи – да ходи километри, да тича, да плува, да танцува или просто да живее. Именно тези приятни тренировки ви зареждат с хормона на щастието, който е и една от причините за доброто настроение по време на отпуската. Много често обаче забравяме какви фурии сме били по време на почивката в момента, в който кракът ни пристъпи обратно офисния праг. Не позволявайте на леността да ви обхване отново след края на отпуската и следващия път, когато потърсите чипса в кухнята, се замислете дали не е по-добре да потърсите някой нов курс по танци или аеробика в квартала. Само след месец засилено движение ще осъзнаете, че редовните тренировки не само укрепват тялото и подобряват кондицията, но и оказват положително въздействие върху психиката, способностите за концентрация, а от там и на цялостното ни самочувствие.

Хранене в цветове

Една от причините да се отървем неусетно от “тежестите” си през лятото е по-лекото и цветно меню, към което прибягваме. Магазините изобилстват от пресни плодове и зеленчуци, летните курорти предлагат прекрасни и здравословни рибния ястия, а планинските – домашни и лишени от вредни консерванти специалитети. Разбира се, стресът от изморителната работа, ранното ставане и не по-малко вредните колеги, заради който нерядко търсим утеха в домашния хладилник, е временно изчезнал. С края на отпуската обаче старият режим на хранене се завръща с все сила и ни донася обратно изгубените по отпускарския път килограми. Поне в първите седмици след края на почивката се опитайте да се храните така както и по време на нея. Залагайте на салатите, супите, домашно сготвените ястия, плодовете. И по-важното не се оставяйте притесненията и грижите около работата да поискат още една порция от вечерята ви.

Приятели и пак приятели

Истинското щастие е споделеното щастие. Отпуската е чудесно време да се срещнем с отдавна забравени приятели или да позабавляваме с добре познатите стари. Във всеки случай всички те са носители на приятни емоции, които отново ни отдалечават от това да търсим щастието в парче торта или шоколадов сладолед. Опитайте се да намирате време и за тези, които ви карат да се усмихвате, дори и в разгара на най-тежката си работна седмица. Или ги поканете на вечеря у дома. Тогава сами ще осъзнаете, че тя самата е най-малко важната. Сърдечното прекарване с приятели не може да се равнява и на най-пищната вечеря в скъп ресторант.

Спомени И не на последно място – запазете със снимки най-любимите си моменти от почивката. Сложете в рамка тази своя фотография, на която се харесвате и най-много – отпочинала и свежа, и я поглеждайте често. Да, надали снимката на разкрасилото се Вие от плажа миналото лято ще ви стопли много през бъдещия януари, но със сигурност ще ви напомня колко прелестна бяхте тогава. И колко лесно можете да бъдете такава винаги. Успех!

Вирни се горе