Къде живее чужденецът най-добре

Къде живее чужденецът най-добре

Ако си търсите работа в чужбина, тръгвайте към Канада, Австралия или Тайланд, съветват авторите на второто годишно изследване “Животът на чужденеца”, изготвено по поръчка на банка HSBC Bаnk International, цитирано от радио Deutsche Welle. Според анкетираните 3 146 души, работещи в 30 отрасъла в общо 50 страни засегнатата от рецесията Великобритания вече е едно от най-лошите места за чужденците.

Най-високо качество на живот имат чужденците, избрали да работят в Канада. Тя е посочена и като страната, където е най-лесно да се интегрираш в обществото. Сред първите три държави в класацията са и Австралия и Тайланд, макар Тайланд да е сред страните, където чужденците са най-засегнати от рецесията.

Не е лесно да си чужденец в Англия

От проучването става ясно, че не винаги най-важното е голямата заплата, защото в Канада и Тайланд те не са толкова високи. Работещите в чужбина ценят не толкова увеличените си доходи, колкото това дали лесно се вписват в живота на новото място. Миналата година като най-добри страни за чужденците бяха посочени Германия, Канада и Испания.

Тази година Великобритания е на едно от последните места в класацията, ако става дума за начин на живот. Тя е посочена като едно от най-скъпите места за чужденците, което до голяма степен се дължи на рецесията. Около 44 процента от чужденците там обмислят варианта да се върнат в родината си. За сравнение, в световен мащаб такива мисли спохождат само 15 на сто от чужденците.

Най-малко плащат в Австралия и Белгия

Друга част от изследването е поверена на компанията Фрешмайндс (FreshMinds). Тя показва, че в Русия има най-много чужденци, печелещи над 250 000 долара годишно – 30 процента от работещите там чужденци имат такива доходи. На второ място са Хонконг и Япония. Най-нископлатени са чужденците в Австралия и Белгия – повечето от тях (съответно 63 и 61 процента) печелят под 100 000 долара годишно.

Вирни се горе