Идва най-студената европейска зима за последното хилядолетие

Идва най-студената европейска зима за последното хилядолетие

Наскоро европейски метеоролози направиха сензационно изказване – според техните прогнози, предстоящата зима в Европа може да бъде най-студената за последните 1000 години. Причината е, че течението Гълфстрийм се забавя.

Според полски експерти причината за забавянето на течението е аварията на петролната платформа в Мексиканския залив, когато в океана изтекоха над 700 тона петрол, пише молдовското издание на вестник “Комсомолская правда”.

Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство, скоростта на Гълфстрийм е намаляла двойно през последните 5 години. Течението вече не е в състояние да компенсира студените течения от арктическите ветрове. Симптомите вече се наблюдават в скандинавските страни, а ако течението спре, голяма част от континента ще се покрие с лед и ще настъпи ледников период.

Твърдението на поляците се подкрепя и от руски учени. Шефът на метеорологичната служба Александър Фролов посочва, че в Русия температурите ще паднат до – 20, – 25 градуса поне за десет дни, а дори и десетдневка. В северните части на страната пък тези градуси ще са обичайни. Според учените, теоретично е напълно възможно Гълфстрийм да спре, ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега обаче това не се наблюдава.

Молдовските метеоролози не могат да коментират тези тревожни прогнози, тъй като те могат да правят краткосрочни прогнози за следващите 3-5 дни.

Според тях тази година зимата ще бъде подобна на тази от миналата година, като са възможни и температури до минус 30 градуса

Вирни се горе