Иде нощта на червената Луна

Иде нощта на червената Луна

Тази година пълното лунно затъмнение за част от света съвпада със зимното слънце-стоене, което е на 21 декември в 23 часа и 38 минути по Гринуич (за България датата е 22 декември, 1 ч. и 38 минути).

Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната се закрива напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи, е необходимо Луната, Земята и Слънцето да са на една линия.

Червена Луна ще огрее половината свят днес. У нас няма да се види, защото ще се случи през светлата част на денонощието. Феноменът не е наблюдаван от 1554 г. Той вещае падение на известна жена. Днес е второто и последно за 2010 г. лунно затъмнение. Началото на затъмнението е в 7,27 ч, а краят – в 13,06 ч източноевропейско (българско) време. То може да се види от Европа, Африка, Атлантическия океан, Северна и Южна Америка, Тихия океан и Източна Азия. Най-добрите места за наблюдение са мексиканският щат Баха, Чукотка, Камчатка, северните острови на Япония и северните райони на Русия и скандинавските страни. Затъмнението е уникално поради това, че е в деня на зимното слънцестоене – такова съвпадение имало в далечната 1554 г.

Вирни се горе