Христофор Колумб е бил славянин?

Христофор Колумб е бил славянин?

Прочутият мореплавател Христофор Колумб е славянин, потомък на полски емигранти, твърди известният историк и преподавател в университета „Дюк" Мануел Роса, съобщи британският вестник „Дейли Мейл", предаде КРОСС.

През последните 500 години произходът на Колумб е загадка, с която са се захващали мнозина специалисти. Най-разпространената версия гласи, че откривателят на Америка се е родил в италианския град Генуа през 1451 г. в семейството на Доменико Коломбо, тъкач и собственик на магазинче за продажба на сирене. Това обаче се оспорва от мнозина, които посочват други места на раждане на великия мореплавател. Между тях са Португалия, Франция, Испания, Гърция и Шотландия.

Според изследванията, извършени през последните две десетилетия от Мануел Роса, Колумб всъщност е син на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (крал на Полша от 1434 до 1440 г. и на Унгария от 1440 до 1444 г.). Традиционно се смята, че той е загинал в битката с турската армия край Варна през ноември 1444 г. Тъй като обаче тялото му никога не било открито, още през Средновековието се появили слухове, че Владислав е останал жив.

Сега Роса обяви, че е открил свидетелства, че след разгрома Владислав е избягал на португалския остров Мадейра, където бил известен под името Хенрих Германеца. Той се оженил за местна аристократка и им се родило дете, наречено Христофор.

Роса, който е смятан за един от водещите биографи на Колумб, смята, че именно връзките са помогнали на сина на монарха да установи специални отношения с испанския крал и да получи подкрепата му за организирането на експедицията за откриване на нови земи

Вирни се горе