Хладилник пази студено без ток

Хладилник пази студено без ток

Хладилник, който задържа ниските температури до 10 дни при липса на всякакво захранване, е разработила британска компания, разказва “Ню сайънтист”.

Освен че пази лекарства и храни свежи при спиране на тока, в бъдеще той ще е добро решение при нарочно налагани на домашната бяла техника прекъсвания на захранването от т.нар. “умна” електрическа мрежа (смарт грид) – платформа за управление на всички комунални услуги, която подобрява енергийната ефективност и сигурността.

Първоначално, този тип хладилници са били предназначени да подсигурят съхраняването на ваксини в бедните страни, където често се случва да има прекъсване или режим на тока.

Тайната е отчасти в много добрата изолация, но за хладния ефект спомага и използването на специален материал, обяснява техническият директор на производителите True Energy, базирани във Великобритания.

Стандартните хладилници за ваксини обикновено използват батерии или лед, на които разчитат при спиране на тока.

Батериите обаче имат ограничени възможности, а ледът, в зависимост от средата, може да се окаже или прекомерно или твърде слабо охлаждащ и следователно водещ до нежелателни температурни колебания в машината. Използваният материал обаче има нормално и устойчиво поведение в твърдо състояние – абсорбирайки топлина, температурата му се увеличава, но когато започне да се топи – т.е. да променя фазата си, абсорбира големи количества топлина от околната среда, същевременно поддържайки постоянна температура до завършване на промяната.

От True Energy не разкриват кой е използваният от тях материал, но само, че е идеален за целта и поддържа температурата в машината на 5 градуса.

Хладилниците за ваксини бяха одобрени миналата година от Световната здравна организация, но компанията цели да ги направи достъпни за бита и фирмите производителки на храни и лекарства.

Вирни се горе