Google празнува рожден ден

Google празнува рожден ден

Google имат своя doodle традиция за рождените дни.

Всъщност, идеята се зародила през януари 1996 г. като изследователски проект от Лари Пейдж и Сергей Брин, когато и двамата са били в Станфордския университет (Калифорния). Първоначално, проектът за търсачката е бил наречен “BackRub.”

Google (Гугъл) е американска интернет компания, която е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. в щата Калифорния. Скоро след това е направена и банковата сметка на компанията и е нает първия служител – офисът на фирмата е в гараж на Мело Парк – 232 Санта Маргарита.

Компанията има много важни събития през септември – домейнът google.com е регистриран на 15 септември 1997 г., година преди основаването на компанията, офисът отваря врати на 7 септември 1998 г., а първият служител е назначен на 21 септември с. г. (фактите дадени в Google Milestones – google.com/intl/en/corporate/history.html).

Името Google е резултат “случайна грешка” от изписването на думата “Googol” – число, равно на 10^100 или 1 със сто нули.

Днес, поради свърхупотреба на думата в английския език, тя е добавена в Оксфордския английски речник с обяснението “използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет”.

Мисията на Google e “да индексира информация в световната мрежа и да я направи универсално достъпна за всеки”.

През май 2011 г. уникални посетители на Google надминаха един милиард за първи път от създаването й, което е 8.4% ръст отпреди една година (931 млн.).

Вирни се горе