Германци съветват как да се шофира по-икономично

Германци съветват как да се шофира по-икономично

За да докаже, че старите коли не са задължително изтисквачки на джоба, германското списания “Аутобилд” направи експеримент с ръждясал стар Голф, като използва тиксо и дърво, за да подобри аеродинамиката му. С промените двигателят със 75 конски сили вместо да харчи 8,5 литра на 100 километра, харчи 4,5 литра, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Списанието предупреждава читателите си да не правят подобен експеримент, макар че той доказва потенциала за спестяване на горива на много от по-старите автомобили. Само 100 килограма по-малко от товара в колата може да намали консумацията на гориво с 0,3 литра, според Уве Ернсбергер, експерт от Мерцедес (Mercedes).

Малко повече налягане в гумите от препоръчаното от производителя също може да окаже голямо влияние. Допълнителното налягане обаче не трябва да е над 0,5 бара, посочи Ханс-Георг Мармит от германската служба за технически проверки.

От значение е редовното сменяне на маслото и въздушните филтри.

Смяната на скоростта при ниски обороти също се препоръчва при много нови коли, които имат червена отметка на скоростомера за шофиране с най-голяма енергийна ефективност.

Багажниците на покрива и за велосипедите трябва да се махат веднага, щом като не се ползват, тъй като наистина могат да увеличат разхода на гориво, според Мармит.

Други възможности е автомобилът да има автоматична система старт-стоп, като някои производители я предлагат за около 200 евро. Колата се изключва автоматично, когато спира на червено. Когато натиснете газта, колата автоматично запалва. Според инженера от Берлин Петер Краузе разходите за инсталирането на системата са около 250 евро, но тя може да ви спести до един литър при градско каране.

Въпреки всички технически възможности шофьорът има най-голямо влияние върху разхода на гориво. “Спестяването на гориво е състояние на ума, а хубавото е, че не ви струва и цент”, посочи Мармит.

Вирни се горе