Ежедневните ритуали успокояват

Ежедневните ритуали успокояват

Трите чаши кафе на ден, обедната разходка и четенето на книга преди лягане имат помежду си нещо общо. Те са рутинни неща или един вид ритуали, макар и малки, които обаче не са маловажни за благоразположението на човека. Човек разбира колко са важни, когато ги пропусне. Тогава се чувства неспокоен и недоволен, твърдят германски психолози, цитирани от ДПА.

Причината за това некомфортно състояние е, че ритуалите, които са част от всекидневието, успокояват, обяснява хамбургският психолог Михаел Шелберг.

Редовно повтарящите се действия и ритуалите следват модел, който не се променя.

Хората не ги направляват, а са направлявани от тях. Те са именно моментите на размисъл. Те са тази част от деня, когато мислите се реят и човек може да се отпусне. Всеки индивид има неща, които прави всеки ден и те всъщност структурират деня му.

“Не можете без рутинните действия. Те са сценария, който всеки човек следва”, казва Шелберг.

“Човешкият мозък непрекъснато търси някаква структура. Ако тази структура липсва или започва да има някаква засечка, то това води до чувство на несигурност”, обяснява психотерапевтът Петер Грос от Кьолн.

Установеният ред се превръща в проблем, когато той трябва да се спазва независимо от обстоятелствата. Тогава тези рутинни действия се превръщат в натрапчивост, казва психоложката Елке Овердик.

Вирни се горе