Екип на група "Спасителни дейности" спаси избягал паун в Смолян

Екип на група "Спасителни дейности" спаси избягал паун в Смолян

Екип на Група “Спасителни дейности” – Смолян спаси избягал паун

Късният следобед днес пъстроцветен паун се озова на комина на къща в смолянският квартал Райково. Изненадани минувачите спираха на ул. “Мирчо войвода” 13 да погледат макар и отдалеч екзотичната птица. Сигнал за спасяването й подадоха на тел. 112 собствениците на къщата. Няколко минути по-късно пристигна екип на мястото и секунди преди да излети успяха да свалят пауна от комина. Оказа се, че изящната птица е избягала от клетката на съседи, които бяха уведомени. След като спасителите и любопитните минувачи си направиха снимки за спомен пристигна и собственикът на пернатото Бисер Сантев. Той подари на спасителите по едно пауново перо и благодари.

За екипът на Smolyannews.com, който също бе на мястото собственикът на красивата птица разказа, че паунът е мъжки-характерен с ярко оцветени и дълги пера на опашката, които по дължината си имат така наречените “очи”. Дължината на тялото е около 100—125 cm, а опашката 40—200 cm. Главата и шията са със син цвят, гърбът е зелен, а долната част на тялото е черна. Продължителността на живота на пъстроцветните птици е около 20 години.

Пауните са разрешени за отглеждане в домашна среда, но всички, които искат да притежават красивите птици, трябва да имат много търпение и да полагат доста грижи за тях. Това с още по-голяма сила важи за зимните месеци, когато тези въздействащи като музика за очите, храбри телохранители трябва да бъдат добре затоплени, за да не загинат от студ. По-красиви са мъжките екземпляри, които имат разкошно оперение. Птицата се нуждае от достатъчно голяма клетка на открито. Слънчевата светлина е източник на топлина за пауна, която прави по-ясни цветовете по перата му.

Вирни се горе