Да спестим, докато пазаруваме

Да спестим, докато пазаруваме

От всички най-любими неща, яденето и пазаруването са на много предна позиция в списъците ни. Затова във времето преди/около/след Коледа имаме още един повод да сме усмихнати и весели – разполагаме с по много и от двете + още няколко глезотии.

Е, да, но има нещо, което няма как да пропуснем – а и най-вероятно не искаме. Купуването на подaръци за близките, а и по нещичко за самите нас – дали ще е рокля за новогодишната нощ, някоя нова дрънкулка или Онези страхотни ботуши, които си харесахме още през септември…

С цел да намалите щетите на банковия баланс, ето няколко съвета как да си набавите необходимото, но разумно.

Планирайте

Преди да се впуснете в същинското пазаруване – направете си списък с подаръците, които сте решили да направите на всеки от близките ви. След това проверете в сайтовете на марките/магазините, които посещавате, за да видите къде са най-добрите цени за конкретните стоки, които ви интересуват. Набележете онези от тях, които ви харесват, сравенете ги, а след това погледнете в списъка с покупките – вижте кое от набелязаните неща ви е наистина небходимо (когато става дума за самите вас), кое е просто прищявка и изчистете приоритетите си – имате ли нужда от това и ще съумеете ли да си оставите пари за подаръците. След това приоритизирайте хората, които ще зарадвате с пакет под елхата – членове на семейството, приятели, познати… Колко можете да си позволите да дадете, колко подаръци ще купувате… Когато сте готови, запишете си резултата.

Отидете с приятел

Приятел(ят)ката може да ви помогне да изберете между двата прекрасни подаръка за татко, да ви посъветва кое ви стои по-добре, да ви пази място на опашката (знаем какво става в магазините по време на празници) и да направи прекарването ви наистина забавно.

Бъдете позитивни

Често преди празниците хората са изнервени – тълпи, опашки, вечно времето не достига… Ние смятаме, че няма нужда от всичко това – пазаруването може да бъде наистина приятно, стига да не се поддавате на намръщени погледи или лошото настроение на хора, които дори не познавате.

Накрая – просто отидете

Не се поддавайте на инстинкта да купите повече неща от планираното. Придържайте се към приоритетите си и най-важното – изберете подаръците за близките и за себе с любов. Това е истинският дух на Коледа, нали така?

Вирни се горе