Бройте пари за добро настроение

Бройте пари за добро настроение

Американски психолози доказаха, че броенето на пари, при това не е задължително да са собствени, помага за повдигане на настроението. При мисълта за направени разходи пък то се влошава, показват резултатите от изследването на специалистите, които са публикувани в Psychological Science.

В рамките на изследването учените са се интересували от въпроса доколко символичната сила на парите е способна да влияе на хората. За целта психолозите са разделили доброволци, участвали в експеримента, на две групи. Едните броили купче с 80 бели листа, а другите същото, но с 80-100 доларови банкноти.

Важен момент е бил, че парите не са били на участниците в опита.

След това участниците са били подлагани на различни изпитания. След това те били включени в игри, по време на които са изпитвали раздразнение, чието ниво е било оценявано от специалистите. В резултат е било установено, че хората, които преди игрите са броили пари, са по-устойчиви на стрес от останалите.

Резултатите са били потвърдени и с поредица от други експерименти.

Според изследователите резултатите показват, че за много хора парите имат символична сила, която може да влияе силно на психиката. Учените предвиждат и в бъдеще да продължат с изследването на тази сила и на нейните проявления.

Вирни се горе