Борим жегата с минерална вода

Борим жегата с минерална вода

При високи температури над 2,6 милиона потни жлези извеждат от тялото важни минерални соли

Когато се излагаме на слънце, се увеличава рискът от дехидратация, каменна болест и настъпване на промени в метаболизма на калция при производството на витамин D. Когато се грижим да бъдем хидратирани, рискът от образуване на камъни в бъбреците намалява с до 50%. Освен това затоплянето на времето принуждава тялото да използва своите 2,6 милиона потни жлези, за да охлади и да регулира общата температура. Видимият процес на потене означава, че отделяните течности през порите налагат честото попълване на тази загуба. Прозрачността и чистотата на водата ни заблуждава и често не можем дори да предположим колко голямо е количеството жизненоважни елементи, които се съдържат в нея. Освен че е най-добрият начин да утолим жаждата си, водата е и добър източник на минерали за човешкото тяло. Това е така, защото минералите и микроелементите, които се намират в нея, съществуват в своята йонизирана форма, а такива йони по-лесно се абсорбират от нашия стомашно-чревен тракт.

Балансираната диета обикновено осигурява всички основни минерали, но някои от тях, получени от водата, се усвояват по-добре от получените чрез храната. Храната съдържа и други компоненти освен минералите, които се комбинират с тях и образуват съединения, а това често намалява бионаличността на минералите. Естествените минерални води идват от подземни находища, които съдържат ценни минерали от природата и са естествено пречистени от почвите и скалите. Те могат да бъдат източник на калций, магнезий, метасилициева киселина, флуор, сулфати, натрий и други, като по този начин качествено да допълнят необходимия дневен прием и то без да добавят излишни калории.

Дехидратацията през лятото повишава риска от здравословни проблеми

В топлите месеци на годината е обичайно да прекарваме повече време навън. Приятни занимания на открито като спорт, градинарство, планински преходи, почивка на самотна плажна ивица или пазаруването на свежи плодове и зеленчуци могат да натоварят нашия организъм, постоянно изложен на слънчевите лъчи. И тъй като през лятото тялото ни губи соли през потта в горещото време, ние можем лесно да му помогнем и да не допуснем прегряване, като се доверим на естествено срещащите се съединения в минералната вода. Поради специфичния си състав от минерали и органични съединения естествената минерална вода предлага доказани ползи за здравето:

регулира телесната температура;

подпомага бъбреците да функционират добре и съответно да премахват токсините от организма, а също и да се избегне образуването на камъни в тях;

кожата остава здрава и еластична;

по-лесно справяне с излишните килограми;

не на последно място приемът на вода ще повиши настроението: а нима нямаме нужда от това всеки ден?

Изпотяването не е единственият начин, по който тялото ни казва, че е дехидратирано. Обърнете внимание на признаците на дехидратация и увеличете приема на вода, ако е необходимо, за да избегнете сериозни проблеми. Организмът сигнализира за недостатъчно вода, когато:

често изпитваме умора;

редовно ни се иска да си похапнем нещо в интервалите между основите хранения; страдаме от главоболие и мускулни крампи;

урината има по-тъмен цвят или е малко количество;

чувстваме замаяност;

имаме запек.

Вирни се горе