Българите затвaрят 208 млн. буркана годишно

Българите затвaрят 208 млн. буркана годишно

Независимо от стандарта на живот и социалния статус, почти няма българско семейство без буркан домашни кисели краставички, които са любими на починалия комунистически диктатор Тодор Живков и на сегашния премиер Бойко Борисов. Това пишат в репортаж от троянското село Орешака кореспондентките на Ройтерс Ирина Иванова и Анна Мудева, предаде БТА.

В България разходите за храна са до 40 процента от доходите. През 2008 г. са затворени около 208 милиона буркана с различна домашна храна, или средно по 100 буркана на домакинство, сочат данни от института “Медиана”.

“Нищо не може да се сравни с домашната храна”, казва 60-годишната Лиляна Тренчева, отваряйки бутилка доматен сок и буркан кисели краставички. “От магазина купуваме само сирене, олио, захар, хляб и Кока-Кола”, казва съпругът й, 60-годишният Сандо, отваряйки прашна бутилка домашна сливова ракия.

Правенето на зимнина в България е многовековна традиция, която съчетава необходимост, семейна сплотеност и национална страст, която надхвърля кулинарните предпочитания. Тази практика е помогнала на народите в Източна Европа да оцелеят в десетилетията на недоимък по времето на комунизма, в годините на посткомунистическите икономически кризи и хиперинфлацията от 90-те години, се отбелязва в репортажа на Ройтерс.

За мнозина българи, чиято средна заплата от 300 евро и пенсии от 80 евро са най-ниските в Европа, приготвянето на зимнина остава жизнена необходимост, особено в този период на рецесия, който слага край на 12 години икономически растеж, отбелязва Ройтерс. За абонатите на агенцията са предложени и рецепти за царска туршия, кисело зеле, домашна лютеница, тиква с череши и греяна ракия.

Вирни се горе