Българите сред най-нещастните в света

Българите сред най-нещастните в света

Първият Световен доклад за щастието, поръчан от ООН показва, че най-щастливите страни в света са тези от Северна Европа – Дания, Норвегия, Финландия, Холандия.

В доклада е използван индекс с оценка от 0 до 10, като първите десет държави са постигнали показател средно от 7.6, докато последните (сред които и България) – средно 3,4.

Най-нещастните страни са всички бедни държави от Африка (Того, Бенин, Централна Африканска Република, Сиера Леоне), където стойността на живота се оценява на 3,4 пункта.

По показател „удовлетвореност от живота" България е сред страните на последно място, като преди нея са Камбоджа, Виетнам, Ирак, Пакистан, Бангладеш.

По индекс „щастие" България е на последно място – след Зимбабве и Молдова.

Но не единствено богатството прави хората щастливи, показват данните от доклада. Политическата свобода, силните социални връзки, както и липсата на корупция са дори по-важни от доходите. Доброто психическо и физическо здраве, сигурността на работното място и стабилното семейство също са особено важни за това дали хората се чувстват щастливи, сочи докладът.

Той обхваща периода между 2005 г. и 2011 г. и е публикуван по повод започналата вчера конференция на ООН за щастието на нациите. Данните са базирани на няколко световни социологически и икономически проучвания, както и национални и международни анкети.

Безработицата причинява толкова нещастие, колкото загубата или раздялата с близък човек. Сигурността и добрите отношения на работното място носят повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време, според заключенията в доклада.

В развитите държави жените са по-щастливи от мъжете. Най-нещастни са хората на средна възраст, сочи още Докладът за щастието.

Вирни се горе