7 погрешни твърдения за шоколада

7 погрешни твърдения за шоколада

Всеки знае, че няколко парченца шоколад действат удивително добре, ако се чувстваме изморени или искаме да оправим настроението си. Но някои преценяват, че е по-добре да не използват това “лекарство”, защото то има твърде много негативни страни, като например причинява появата на пъпки, разрушава зъбния емайл, съдържа твърде голямото количество холестерол…

Всъщност като цяло шоколадът е много полезен, подчертават редица изследвания. Това важи особено за тъмния, т.е. колкото повече какао, толкова по-добре. В какаото се съдържат феноли, които понижават риска от сърдечносъдови и бъбречни заболявания, диабет от ІІ тип и дори Алцхаймер.

Освен това шоколадът притежава неповторим вкус и аромат, той ободрява, повишава настроението, насища кръвта с хемоглобин.

Защо все пак някои хора го смятат за вреден. Предлагаме ви най-разпространените заблуди за шоколада:

  1. В шоколада има твърде много кофеин

  2. Шоколадът е много калоричен

  3. Шоколадът провокира появата на пъпки

  4. Шоколадът разрушава зъбния емайл

  5. Шоколадът съдържа много холестер

  6. Шоколадът предизвиква запекол

  7. В шоколада няма никакви полезни вещества

Най-добре е да се избира тъмен шоколад без плънка. Колкото по-черен е той (т.е. колкото повече какао съдържа), толкова повече олезни феноли има в него, за сметка на по-малко мазнини.

При наличие на алергия трябва да се внимава повече с употребата на шоколад, да се намали неговото количество, като се предпочита белия – в него също се съдържа какао.

Вирни се горе