Литературна награда на името на писателя Станислав Сивриев е учредена в Златоград

Литературна награда на името на писателя Станислав Сивриев е учредена в Златоград

На тазгодишните Есенни литературни дни в Златоград бе учредена литературна награда на името на златоградския писател Станислав Сивриев, която ще се връчва веднъж на две години и чиято парична стойност ще бъде 1000 лв.

Това се съдържа в прочетената при откриването на празниците в зала „Станислав Сивриев” в Стария град докладна записка, внесена в ОбС от кмета на общината, която още този месец ще бъде приета от местния орган за самоуправление. Това увери както неговият председател Пламен Чингаров, така и председателят на постоянната комисия по култура Жечка Хаджийска. През октомври пък ще се утвърди статутът на литературната награда, която ще се връчва за проза и публицистика, като за първи път обаче ще бъде връчена още следващата есен, на литературните дни през 2011 г.

За целта за времето дотогава специално утвърдено жури ще проследи и изчете книжната продукция на българските издателства, за да оповести догодина първият й носител. В журито влизат писателят и преподавател по литература във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” доц. Сава Василев, литературният критик от Съюза на българските писатели Никола Иванов, както и главният редактор на „Златоградски вестник” Ефим Ушев.

Идеята за тази златоградска литературна награда бе лансирана миналата година през септември, когато бе проведена научната конференция, посветена на 85-годишнината от рождението на писателя, разгледала основно и многостранно творчеството на Сивриев и чиито доклади и научни съобщения, заедно с други издирвателски текстове бяха публикувани в том, издаден през месец май т. г. от издателство „Славена”-Варна.

Вирни се горе