Левицата подкрепя протестите на подземните работници в Мадан

Левицата подкрепя протестите на подземните работници в Мадан

Дора Янкова: БСП ще внесе още в първите дни на новото Народно събрание законопроект за замразяване възрастта за пенсиониране на миньорите

Ще инициирам парламентарната група на БСП още в първите дни на 43-тото Народно събрание да внесе наново законопроекта за замразяване възрастта за пенсиониране на миньорите. Това заяви смолянският депутат от левицата Дора Янкова по повод днешните протести на миньорите в Мадан срещу предложението на служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков възрастта за пенсиониране на подземните работници да се увеличи с 8,5 години.

Янкова подчерта, че левицата е на страната на миньорите и ще настоява новия парламент да приеме промените в Кодекса за социално осигуряване за удължаване срока за пенсиониране.

Депутатката напомни, че в рамките на 42-тото Народно събрание е внесен законопроект от Мая Манолова и Страхил Ангелов, който предвижда с още три години да бъде удължен срокът за пенсионирането на лицата, които са работили при условията на първа и втора категория труд. Проектът бе приет в социалната комисия с гласовете на БСП и ДПС, а от ГЕРБ и Атака са били против. Предложението се обуславя от факта, че средствата, натрупани в индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове са недостатъчни, а пенсиите, които миньорите биха получили, по никакъв начин няма да съответстват на тежестта на положения от тях труд и те биха били несправедливо ощетени, категорична бе Дора Янкова.

„В рамките на предизборната кампанията през последния месец се срещнах с миньорите в Мадан, Рудозем и Златоград и лично се запознах с проблемите и притесненията им, свързани с предложението за по-късно пенсиониране. Това не справедливо и ще окаже негативно влияние върху стотици семейства от Родопите”, каза още Янкова.

Тя заяви, че БСП лява България ще продължи да отстоява социалните права на хората и няма да отстъпи от исканият за реална пенсионна реформа, отразяваща българската действителност. „Хората се нуждаят от по-гъвкави форми на пенсиониране и ние няма да отстъпим от тях. Левицата е против планираното от служебния кабинет увеличаване с 8 години и половина от следващата година възрастта за пенсия на миньорите, категорична е Янкова. Продължавам да твърдя, че социалните права се отстояват много солидарно и с постоянство”, призова още червената депутатка. Тя призова миньорите да продължат да отстояват социалните си права.

Предложението за спиране действието на параграф 4, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване, който заковава пенсионната възраст за работещите под земята на 45 години, е внесено от служебния социален министър Йордан Христосков, който е и автор на проекта.

Вирни се горе