Кунева се готви за избори с ново сдружение

Кунева се готви за избори с ново сдружение

Оставам в политическия живот на страната. Главният смисъл на политиката е да бъде изразяван гласът на хората.

Това заяви първият ни еврокомисар Меглена Кунева на пресконференция в БТА.

„Ще остана в публичния живот. Учредихме едно сдружение – „България на гражданите", обяви тя.

Кунева подчерта, че сдружението е в отговор на „Европа на гражданите".

Каня всички демократично мислещи хора, които вярват, че промените зависят от нас, каза първият ни еврокомисар. По думите й гражданското сдружение ще организира форуми, дискусии, лекции, мероприятия и много други дейности, които ще бъдат в обществена полза.

Главната задача ще е да се инициира и активно да се участва в дебата за формулирането на националната кауза и националните приоритети на България. Учредители на сдружението са хора от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Кунева за президент, както и други обещественици, сред които Валерия Николова, Веселин Тодоров, Георги Атанасов, Даниел Вълчев, Димитър Тучков, Иван Стамболов, Иглика Трифонова, Йонко Грозев, Калин Томов, Мария Дивизиева, Пепа Георгиева, Стилиян Гроздев, Теодора Захариева.

Кунева съобщи, че сдружението се учредява в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Органи на управление са Общото събрание и Управителният съвет, в който освен нея, членуват Калин Томов и Иван Стамболов. Председател на УС е Меглена Кунева.

Тя изтъкна, че България се нуждае от промяна и за тази промяна винаги може да се намери алтернатива.

„Управляващите казват, че няма алтернатива. Не съм съгласна. Това не е смисълът на демокрацията", каза Кунева.

Кунева изброи предизвикателствата за 2012 година пред които е изправена България. Според нея това са неразрешените икономически проблеми в Европа, които засягат пряко страната ни; прилагането на реформите в България; правовият ред и борбата с корупцията; правата на човека в страната ни.

За икономическата криза, Кунева обясни, че тя не е природно явление и че винаги може да се предвиди. Според първият ни еврокомисар страната ни трябва да вземе пример по този проблем от страни като Литва и като цяло всички държави от Балтика. Тя е категорична, че правителството изобщо не е наясно с това, което се случва в Европа и че няма позиция по проблема. Също така, че управляващите не осведомяват обществото и не се провежда дебат.

Бившият министър на образованието Даниел Вълчев заяви от своя страна, че не е оптимист, че България през 2012 ще се справи с икономическата криза, защото не признава опасността от нея и дълбочината, която е. Той смята, че потреблението през следващата година ще намалее.

„Какво правим, за да преместим тежестта, така че, за да я преразпределим. Големият въпрос е на къде върви политическото управление", акцентира Вълчев.

По отношение на реформите в страната Кунева смята, че правителството не е успяло да намери обща територия с политическите сили за постигането на съгласие по належащите проблеми.

Кунева е категорична, че обещанието на ГЕРБ да се справи в борбата с корупцията и налагането на демократичен правов ред не е изпълнено. По думите й промените, които са били извършени от управляващите са обслужили само олигарсите и монополите.

Симулира се активност, за да се печели време пред докладите на Европейската комисия, подчерта тя.

Тя отново повтори, че последните избори в България са били най-скандалните и зле организирани. Според нея липсата на мерки за спазване правата на човека в страната ни е сериозен проблем, на който трябва да се обърне сериозно внимание.

Първият ни еврокомисар е на мнение, че основна задача за 2012 година е формулирането на национална кауза, национална цел.

„Държавата не се интересува дали хората живеят добре", акцентира тя, допълвайки, че това може да се промени само, ако наистина се работи за създаването на национални цели.

Меглена Кунева изрази позицията си и за дебата с шистовия газ. „Трябва да видим дали има и 1% опасност преди да се действа, същото се отнася и за ГМО, нанотехнологиите, ядрената енергетика. Трябва да се направи оценка на риска. По-добре да изчакаме, когато технологиите са безопасни", констатира тя.

Вирни се горе