Културни и образователни дейци от Смолян се обявиха против финансирането на частни училища и детски градини

Културни и образователни дейци от Смолян се обявиха против финансирането на частни училища и детски градини

Законопроектът на ГЕРБ за училищното образование стимулира неграмотността, заявиха педагози от Родопите на среща със Стоян Мирчев от БСП

Културни и образователни дейци от Смолян се обявиха против финансирането на частни училища и детски градини. На кръгла маса с участието на депутата от БСП Лява България Стоян Мирчев, член на Парламентарната комисия по образование и наука, и общинските съветници от БСП – Смолян Милко Гавазов, Рабие Кьосева и Петър Харадинов бе обсъден законопроекта за училищното образование, внесен от ГЕРБ. Стоян Мирчев заяви, че до момента левицата е провела над 10 кръгли маси в страната, на които е дискутиран спорният проектозакон, и навсякъде той е приеман с огромно недоволство. Участниците в срещата се обявиха и против въвеждането на „домашно обучение” и настояха да се сложи ред в хаоса с десетките учебници, като посочиха, че е нужно да се приеме един учебник за всеки предмет.

Изказано бе и притеснението, че ако законът бъде приет в този си вид Ресурсните центрове и комплексите за работа с деца, като ОДК, ще бъдат закрити. Същевременно всяка година се увеличава броят на децата със специални образователни потребности, което значи, че ще отпаднат от образователния процес. Смолянската образователна общност изрази притеснение от факта, че неграмотността у нас се е увеличила в пъти. „Ако се приеме този закон, ние ще узаконим и стимулираме неграмотността сред децата, защото е недопустимо да няма оценки и повтаряне на класа, при липса на знания, до пети клас”, категорични бяха участниците в срещата. Според тях това разделение ще доведе до сериозни проблеми сред образованието на децата и ще постави пред сериозни изпитания, родители и учители.

Стоян Мирчев заяви, че в законопроекта на БСП лява България се предвижда за един клас да има един и същи учебник по един предмет за цялата страна и държавата да финансира само публичните държавни училища. В него е записано, че частните училища могат да съществуват, след като получат лиценз от Министерството на образованието. В предложения от левицата законопроект се предлага още създаване на Институт за квалификация на учители, в който обучението се финансира от държавата. „Противно на това- в законопроекта на ГЕРБ се предлага всеки учител сам да се квалифицира, като си плаща за това“, обявиха вносителите от БСП. Стоян Мирчев заяви, че ако законопроектът на ГЕРБ се приеме в сегашния му вид, то това ще минира образователната система и до 3-4 години тя ще бъде разрушена. „Ще се стигне до огромно недофинансиране на държавните училища“, коментира Мирчев.

Вирни се горе