Златоградски самодейци участваха във фестивал в „Жеравна 2013”

Златоградски самодейци участваха във фестивал в „Жеравна 2013”

За шеста поредна година в гостоприемна Жеравна, под сенките на Добромерица се проведе „Фестивалът на фолклорната носия”, който се утвърди като значимо събитие в съвременния български фолклорен календар. Не само за неговите създатели НФА „Българе” и Фондация „Българе”, но и за всички които го посещават всяко лято, той неусетно стана необходим и чакан празник за душата. Прекрасно, е че мисията на фестивала с всяко изминало издание дава сериозни резултати-желаещите да направят доброволен скок 100-150 години назад в българското време вече не са стотици, а хиляди, разказаха златоградски участници.

Фолклорен ансамбъл Златоград също взе участие, като представи музикално – танцова композиция „Родопски годеж”, съобщиха от пресцентъра на общината. В атрактивната инициатива взеха участие тридесет златоградски самодейци, от които 12 танцьори от танцов състав „Акрани”, 2 гайди – Емануил Пунев и Иван Гюнелиев, 1 тъпанджия – Венелин Методиев, мъжка и женска битова група от ОНЧ „Просвета-1908” .

Участниците бяха посрещнати с много аплодисменти и поздравления от събралото се множество, а най-голям интерес предизвика момента с раздаването на бонбони от булката, като финална част от представената композиция.

Вирни се горе