„Забравените”, зевзеци и роми написаха „Родопските истории” на „Родопи фест 2013”

„Забравените”, зевзеци и роми написаха „Родопските истории” на „Родопи фест 2013”

Акцент „Родопски истории” от „Родопи фест 2013” спои в единен спектакъл историите на „забравените от небето” столетници, сценично пресъздадени обичаи от Детски фолклорен театър „Еньовче”, драматизации на цигански приказки, скечове на Клуб „Зевзек” и леещия се като музика родопски диалект на водещите така, както е шарен самият живот. Когато става дума за родопска реч, отново се спомена името на райковеца Крум Левов, който мечтаеше за театър на диалект, написа много текстове и работеше за опазването на звучния и цветен местен говор. Спектакълът бе дълбок поклон пред хората, които съхраняват духа на Родопите. Родопският диалект е уникалното езиково богатство на планината, на който са създадени шедьоврите на родопската песен, легенди и предания, мъдрости и мохабети.

Старците на писателката Екатерина Томова, понесли товара на 100-годишната си мъдрост, правят равносметка на жизнения си път на границата между двата свята – земния и небесния, в изпълненията на Димитър Мързянов, Тони Пашова и Никола Пашов. Техните монолози от спектакъла на режисьорката Юлия Огнянова в мултимедиен вариант за пореден път докоснаха сърцата на зрителите. Публиката се запозна и със „Забравените” от късометражния филм на Диана Добрева, отново по документалната проза на Екатерина Томова. Лентата участва на кинофестивал в Кан. Ролята на Зоица е поверена на реална столетница – баба Бисера Станчева, която направи филмовия си дебют след като празнува вековния си юбилей, а на 5 януари 2013-та подкара 103-тата година. Тя си партнира с актьора Никола Пашов, превъплътил се в образа на втория самотен столетник Ной.

Като пролетни цветя от шарените китки, с които гадаеха и наричаха за женилките на момите в пресъздадения обичай, децата от Детски танцов състав „Еньовче” изпъстриха сцената на зала №1 в театъра. От драматизираните цигански приказки, представени от смесен състав, разбрахме, че Господ е дал на българите – работата, на турците – рахатлъка, на евреите – сметките, а за ромите останали само веселбата, благословени са да живеят с песни и танци. Ромски хитове на всички времена прозвучаха в изпълнение на актрисата Десислава Минчева. Цигулката плаче в ромските песни за братство и любов. Присъствието на самодейци актьори-роми на смолянска сцена се дължи на ентусиазма, с който актрисата Миряна Найденова работи със съседите си от малцинството. Формация „Шемет” към Клуб „Зевзек” обичайно предизвика буен смях сред публиката със скечовете си. Творческите усилия и постижения на Зевзеците и на ромския състав бяха отличени с грамоти от община Смолян за участие в иновативното културно събитие „Родопи фест”.

Вирни се горе