За първи път ученичка от Смолян участва в образователения сезон на космическата програма Space Camp Turkey - NASA

За първи път ученичка от Смолян участва в  образователения сезон на космическата програма Space Camp Turkey - NASA

За първи път ученичка от Средно общообразователно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Смолян участва в образователения сезон на космическата програма Space Camp Turkey – NASA

От Центъра за творческо обучение през ноември обявиха темите за конкурса: „Междузвездните пътувания – развитие на транспорта, на средата за живот, на възможните човешки професии"; „Земята – моята земна и землянска лаборатория"; „Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо?"

Атанаска Чакърова от 8а клас профил „Хуманитарен” избра темата „Ако можех да взема трима човека с мен на междузвездно пътуване, кого бих взел и защо?" Тя писа есето на английски и кандидатства за следващото издание на космическата програма Space Camp Turkey на НАСА. След като обявиха резултатите се оказа, че от кандидатстващи над 300 ученици от цялата страна, есето на Атанска Чакърова е класирано в групата на Отлично представилите се и с право за участие в SPACE CAMP 2013 г. Космическият лагер се провежда в един от петте световно известни центрове на НАСА .От всички класирали се в конкурса, само Красимир Стоянов от София получава пълна стипендия за участие в космическата програма, а за да участва нашето момиче са необходими близо 1770 лева.

Продължителността на лагер – школата е девет дни, а по време на един лагер се включват участници от различни страни, като се общува основно на английски език. Програмата е насочена към ученици във възрастовата група от девет до петнадесет години. Имат възможност да направят реален скок в космоса, включвайки се в тренинг програмите на NASA, които се провеждат в изграден от американската агенция космически лагер в гр. Измир, Турция.

Space Camp Turkey дава възможност на участниците да се запознаят и работят с най-новите технологии и апаратура в областта на аеронавтиката и астрономията. Освен това те ще могат също да направят макет на ракета, да изстрелят и навигират ракета и совалка, използвайки реален пулт за наземен контрол на NASA, да тренират на тренажорите на астронавти и да изпробват антигравитационните уреди, както и да облекат специалните космически костюми. Сърдечно поздравяваме нашето момиче и му пожелаваме още по-големи успехи, нека да работи сърцато и да разгръща творческия си потенциал.

Вирни се горе