Втори национален събор на гайдата „АПОСТОЛ КИСЬОВ”-с.Стойките ще се проведе през септември

Втори национален събор на гайдата „АПОСТОЛ КИСЬОВ”-с.Стойките ще се проведе през септември

Второ издание на Националния събор на гайдата „АПОСТОЛ КИСЬОВ”-с.Стойките ще се проведе в дните 14 и 15 септември 2019 г., съобщи Мария Кисьова, председател на НЧ “Пробуда” с.Стойките и председател на Организационния комитет.

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов” по статут е културно събитие, което представя гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие, и се провежда ежегодно.

Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, родом от село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен”. През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо”от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи. И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на самоотвержената апостолска дейност на този човек и творческото му себеотдаване. Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов” се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България, със съдействието на Община Смолян и Областна администрация – Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903” – с. Стойките, с председател г-жа Мария Кисьова. Организационният комитет, който тя сформира, е под почетното председателство на г-жа Цветелина Бориславова, собственик на дружество „Пампорово” АД. Събитието е подкрепено и от ГПК „Борика” – с. Стойките.

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов” цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската каба гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

Първото издание на Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов” премина при голям интерес. В два дни публиката се наслади на изявите на над 300 участници – гайдарски оркестри, солисти, дуети, майстори и начинаещи, редуващи се със свежия хумор на Веселина Бабаджанкова. Реализира се кръгла маса на тема „Житейски и творчески път на фолклориста Апостол Кисьов”, бяха експонирани две фотоизложби. Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян, представи пред повече от 600 зрители своя спектакъл „Невястата”. В закриването на Събора участваха сборен гайдарски оркестър и ансамбълът към Народно читалище „Пробуда-1903” – с. Стойките.

В дните на Втория национален събор на гайдата ще се чуе сборен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „101 каба гайди”. Със свои изпълнения ще се представи и Ансамбъл „Борика” при НЧ „Пробуда-1903” – с. Стойките, създаден от Апостол Кисьов. Финансирането на Събора се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Смолян, г-жа Цветелина Бориславова – почетен председател на Организационния комитет, и Горовладелска и потребителна кооперация „Борика” в с.Стойките

Богатата програма на Събора предвижда следните събития:

14.09.2019 г.

11:00 часа, Паметник на Апостол Кисьов

Гайдарско дефиле и поднасяне на цветя и венци

11:30 часа, Сцена в местността Потока

Откриване на Събора

Участват: Ансамбъл „Борика” при НЧ „Пробуда-1903” – с. Стойките и сборен гайдарски оркестър

12:00 часа, Сцена в местността Потока

Изяви на участниците в Събора

Школа за начинаещи гайдари

18:00 часа, Сцена в местността Потока

„15 години „101 каба гайди” при НЧ „Христо Ботев-1871- Смолян” – концерт на оркестъра с ръководител Костадин Илчев

15.09.2019 г.

09:30 часа, НЧ „Пробуда-1903” – с. Стойките

Представяне на сборника „Апостол Кисьов и оркестър „Сто каба гайди”

11:00 часа, Сцена в местността Потока

Изяви на участниците в Събора

Школа за начинаещи гайдари

14:00 часа, Сцена в местността Потока

Закриване на Събора

Организационният комитет е подготвил значки и грамоти – за всеки участник на сцена и за всеки гайдажия-мераклия, който ще се обучава в двудневната школа.

Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари е безплатна и в двата дни. За гостите на празника с. Стойките предлага уникалната си природа и места за отдих в тихите семейни хотели и къщи за гости.

Три пътя водят до селото: Пловдив-Асеновград-Пампорово-Стойките, Пловдив-Кричим-Девин-Стойките и Смолян-м. Превала-Стойките.

Вирни се горе