Вкарват овчари и овце в компютърни игри, запознават младото поколение с овцевъдството

Вкарват овчари и овце в компютърни игри, запознават младото поколение с овцевъдството

Различните аспекти на овцевъдството в контекста на социалните, културните и икономически фактори ще бъдат представени по подходящ адаптиран начин в компютърни игри за образователни цели. Привличането на интереса на широката публика и специално на младите хора към селското културно наследство чрез иновативни учебни средства е една от целите на мащабен международен европейски проект. Създаването на образователни програми и виртуален музей, популяризирането на пастирския живот чрез изложби и публикации ще стимулира дебата и обмяната на опит в областта на селското културно наследство чрез съвременните средства на работа в мрежа, смятат участниците в проекта „CANEPAL“,събщиха от регионалния музей в Смолян.

В неговата реализация участват 9 партньори от 8 европейски страни, включващи етнографски музеи, университети, изследователски институти, експерти по технология на информацията и комуникацията. Проектните дейности са в активна фаза на осъществяване от септември 2010 до август 2014 година.

В рамките на проекта „CANEPAL“ в Смолян ще се открие тематична изложба „Иманье без довършуванье“, подготвена от Националния исторически музей – София, чийто предмет са устните традиции и музика на овчарските общности в Европа. Регионалният исторически музей в Смолян е домакин на проявата. Официалното откриване е определено за 8 март като изложбата ще остане в музейните зали за временни изложби през цялото лято до 8 септември. Посещението на интригуващата експозиция ще бъде безплатно.

Изложбата е подчинена на темите на проекта, който изследва, интерпретира и показва ценностите на пастирското наследство в Европа и ги изучава в цялост като се започне с ландшафта и начина на живот, мине се през занаятите, организацията на овцевъдното стопанство и строителните традиции и се стигне до музиката, облеклото, обичаите, обработката на храната и готвенето. Мултидисциплинарният подход отчита различните фактори и въздействия, защото в зависимост от ръководството на стадата от овце и кози пасенето може да оказва положително или отрицателно въздействие върху екосистемите.

Големите икономически и социални промени в Европа през последните 50 години засягат както овчарите, така и културната им среда. Социалното положение на овчаря се принизява, но след модернизация на овцевъдното стопанство той има възможност да се превърне в успешен предприемач. Тези две лица на овчаря днес съществуват паралелно в много европейски страни и влияят върху опазването на културното наследство.

Овцевъдството винаги е било важна стопанска дейност в Европа. Близостта с природата и усамотението на овчаря предполагат уникални културни традиции. Затова и проектът „CANEPAL“ получи финансовата подкрепа на програмата „Култура“ на Европейската комисия. Заложените дейности в него са разнообразни и многопосочни, фокусирани към изследване на общите елементи в европейското културно наследство в отрасъла овцевъдство. Десетте изследователски доклада на професионалистите са насочени към изучаване на занаятите на основата на овчи продукти, архитектурата, овчарското ежедневие, движението на овчарите от равнинните зимни пасища към високопланинските летни, кухнята от овчи продукти, традиционните технологии за производство на храни, устната традиция – митове, легенди, празници, музика, песни, селската икономика, свързана с овцевъдството – туризъм, екология, продукти с географски произход. В 6 европейски страни ще бъдат организирани 7 тематични изложби, а международната експозиция в Будапеща ще обедини всички теми и ще представи обобщен поглед към европейското културно наследство на овчарския живот и овцете върху площ от над 1000 квадратни метра. Седемте тематични експозиции ще бъдат събрани във виртуален музей, свързан с уебсайта на проекта, на който може да се разгледа каталог с визуализирани документи – етнографски материали, фотографии, произведения на изкуството, овчарски ястия. Широката публика ще получи книга с рецепти и DVD с пастирска музика.

Родопите винаги са се славили с добре развито овцевъдство и с богати традиции в този отрасъл, така че несъмнено българската планина се вписва в изследователските материали на проекта. През 2012 година бяха проведени етнографски изследвания и теренни проучвания, обвързани с изследователските задачи по проекта на Националния исторически музей – София CANEPAL „Европейското наследство на овцевъдството и пастирския живот”. Техен предмет бяха темите за живото нематериално наследство, традиционните музикални техники и умения, приложими в съвременността, съвременните празници и ритуали на родопчани. Със съдействието на РИМ – Смолян в последните 2 месеца на 2012 година бе заснет видеоматериал за документален филм за традиционното и съвременно изработване на гайди.

Чрез изложбата в смолянския музей гражданите и гостите на града ще имат възможност да разширят познанията си за това как в други краища на Европа живеят овчарите и отглеждат своите стада.

Вирни се горе