Възпоменание за Данчо Данчев с изложба и фотоалбум в КДК

Възпоменание за Данчо Данчев с изложба и фотоалбум в КДК

На 2 август 2019 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК, на бул. „България” 43, ще бъде открита Фотоизложба и представен Фoтoaлбyм на Свeтлoпиceца нa Poдoпитe Данчо Данчев. Колекцията от 60 фотоса и възпоменателния албум са по идея на семейство Данчеви, а финансовата подкрепа е на Общинa Cмoлян. В реализацията им са участвали: Дъpжaвния apxив, Peгиoнaлния иcтopичecĸи мyзeй „Cтoю Шишĸoв” и Peгиoнaлнaта библиoтeĸa „Hиĸoлaй Bpaнчeв” – Cмoлян.

В колекцията са включени уникални кадри, съхранили емблематични мигове от историята на Смолян и Родопския край: първата копка на центъра на областния град, Първия фолклорен събор на Рожен през 1961 г., откриването на НАО „Рожен”, рудокопачи-герои, тютюноработнички, деца, младежи, възрастни хора – лицето на времето отпреди 50-70 и повече години.

Творчеството на Данчо Данчев е обемисто и неизбродно като реката на времето. То е хроника за възхода на един от най-изостаналите краища на България, превърнали се за 20-25 години в край-мечта за много българи. И това благодарение на хората от този край. Но за да се представи огромния фотоархив на Д. Данчев, е нужна дързост и широта на мисленето, смелост и преклонение пред неговото многостранно дело. Ала и това, което ни се предлага е похвално и респектиращо. Браво на инициаторите. Те знаят, че не рядко една снимка казва повече, отколкото сто написани страници.

Вирни се горе