Валя Балканска представя спектакъла “Магията на Родопа” в БГ Радио

Валя Балканска представя спектакъла “Магията на Родопа” в БГ Радио

Голямата певица Валя Балканска и гайдарът Петър Янев гостуваха в БГ Радио, за да представят спектакъла “Магията на Родопа”. На 19 април в Любими песни за любими хора те споделиха повече за този фолклорен празник , на който ще могат да се насладят столичани и гостите на София на 18 май в зала 1 на НДК.

На 18 май зрителите в Зала 1 на НДК ще бъдат омагьосани от родопския фолклор, на който никой българин не може да устои. Това магическо усещане, което извира от недрата на народната ни памет и отключва, закодираната в гените ни сила, ще ни плени със звука на родопската каба гайда, с космическия глас на Валя Балканска и с ритъма на танца.

Това пътуване през вековете започва с уникалния спектакъл „Невястата“, най-новият проект на ФА „Родопа“, който пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. “Невястата” е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл “Родопа".

Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е едноименната скала над Смолян, за която легендата нашепва и до днес… В ролята на красивата девойка Елица е Теодора Георгиева – представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на “Родопа”. Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан – изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за “Невястата” от младия композитор Николай Балабанов.

Втората част на вечерта е Концерт – бенефис на гордостта на Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, които ще отпразнуват заедно с публиката в НДК цели три повода, 75-годишнината на Валя Балканска, 50-години на сцена, 25-години, от които заедно с гайдаря Петър Янев.

В репертоара, представян по цял свят, влизат песни като „Шар планино“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“ и други, а най-известното й изпълнение „Излел е Дельо хайдутин“ е вдигало на крака публиката по цял свят и е посланието на Земята към Вселената, включено през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Вирни се горе