В смолянското село Полковник Серафимово започна Националният фолклорен конкурс "С песните на Георги Чилингиров"

 В смолянското село Полковник Серафимово започна Националният фолклорен конкурс "С песните на Георги Чилингиров"

С откриването на паметна плоча започна вторият Национален фолклорен конкурс "С песните на Георги Чилингиров” в смолянското село Полковник Серафимово, в което е роден известният народен изпълнител.

Над 50 състава участват във Вторият национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров”. Макар че срокът за записване отдавна приключи, продължават да се обаждат желаещи за участие. Това каза Съби Кайджиев – председател на читалище „Отец Паисий-1926“ – с. Полковник Серафимово.

Фестивалът ще се проведе на 30 юни и 1 юли. Организатори са Община Смолян, кметството и НЧ„Отец Паисий-1926“ – с. Полковник Серафимово. Началото ще бъде дадено с откриването на паметна плоча. „Миналата година имаше около 650 участници и минаха за един ден. Тази година ще са повече и надпяването ще продължи два дни. Все още получавам заявки, въпреки че срока за записване е изтекъл. Не мога да върна никого”, каза Кайджиев.

Индивидуалните изпълнители, заявили своето желание за участие в конкурса до момента са около 35, над 50 са съставите от цялата страна. За победителите са предвидени Златен плакет и медали, а те ще бъдат определени от компетентно жури в състав – Мария Бебелекова, Славка Метаксинова и Съби Кайджиев.

Фестивалът е само за певци. „Имаме идея в третото издание да се включат и гайдари, инструменталисти и танцьори. Самия Георги Чилингиров не беше само певец, а и гайдар”, каза още Кайджиев. Патрон на конкурса е кметът на община Смолян Николай Мелемов. Изключително съм благодарен на общинското ръководство и лично на г-н Мелемов за ангажираността, за любезното съдействие при организацията. Този фестивал е национален и е включен и в културния календар на Министерството на културата”, добави председателя на серафимовското читалище. На 30 юни и 1 юли в Полковник Серафимово ще се надпяват изпълнители от 7 до 80 години. Всички те ще засвидетелстват почитта и уважението си към големият родопски певец Георги Чилингиров – първият, направил записи на родопски песни в БНР, реализира многобройни турнета в страната и чужбина с над 4 000 концерта.

Георги Чилингиров е първият родопски народен изпълнител, който започва да пее и популяризира родопските народни песни още от далечната 1948 година. Той е първият направил записи на родопски песни в БНР. Идеята на организаторите е Националният фолклорен конкурс “С песните на Георги Чилингиров” да се провежда ежегодно. Целта е да покаже и да популяризира песенното наследство с възможностите на съвременните изпълнители на български народни песни, развитието на традиционния роден фолклор, да подтиква към издирване, съхраняване и популяризиране и разпространение на фолклора. Организатори на песенния конкурс са община Смолян, кметството и читалище “Отец Паисий” в село Полковник Серафимово.

“Трябва името Георги Чилингиров да се запомни от по-младите. Песните, които е пял, трябва да продължават да се пеят”. Това каза един от наследниците на Георги Чилингиров, известният Младен Койнаров, който е ръководител на детска школа за народно пеене.

Вирни се горе