В Смолян представиха книгата за Младен Койнаров с автор Росица Примовска

В Смолян представиха книгата за Младен Койнаров с автор Росица Примовска

Поредна проява, посветена на 50 годишнината сиq организира и проведе Клуба на дейците на културата в Смолян. Една вълнуваща вечер, посветена на музиката и на словото. В първия ден на пролетта бе представена книгата „Гласът”, с автор Росица Примовска, написана за големия събирач и изпълнител на родопски народни песни Младен Койнаров – почетен гражданин на Смолян и на Баните, 40 години солист на Ансамбъл „Родопа”. „Искам да поздравя автора за риска, който е поел, за желанието, с което е работил, за скромността, с която представя себе си и своя труд. Росица Примовска е журналист, цял живот на различни места, но с едно желание – да показва хубавите люде на планината, да събира и съхранява знаци за бъдещето, да подкрепя и насърчава младите, които се изкушават от нейния път”, каза председателят на КДК Светозар Казанджиев.

Авторката благодари на Клуба, за поредната вечер, посветена на духовността /106-та поред в рамките на три години/, благодари на всички, които са помогнали книгата да бъде издадена – читалище „Кирил Маджаров”, семейство Пехливанови, общините Смолян и Баните, учениците на Койнаров. „Ако книгата беше излязла преди две или три години, нямаше да ги има тези талантливи дечица, с всичките им успехи, нямаше да го има и определението за Младен Койнаров – Маестро”, каза Примовска. Тя сподели, че се съгласила спонтанно да напише книгата, водена от идеята за младежът от едно малко селце, с шити цървули, който поискал да следва мечтата си и се намерили добри хора, които да му помогнат. „Нищо друго не остава, освен доброто, което човек може да принесе, благодарността, която може да даде и зрънцето, което трябва да поливаме”, каза още Примовска.

Пред таланта и на автора и на изпълнителя, своето преклонение и уважение засвидетелства зам. областният управител Адриан Петров. „В последните двайсетина години лесно се пише за убийства, за престъпрления, за ненавист, и много трудно, а и все по-рядко за добрината, за големите сърца, за човеците в главно „Ч”. Живот, отдаден на песента, на хората, а сега на маладите таланти, заслужава преклонение и уважение”, заяви Петров.

Последваха много поздрави и цветя от приятели, почитатели, представители на различни културни институции.

В последните 15 години Младен Койнаров обучава деца в школата „Китка виена” към читалище „Кирил Маджаров”. В началото не е бил сигурен, че иска да работи с деца, но днес с радост приема заниманията си. Той им разкрива тайните на песета, а те му повдигат духа. А тази вечер, в която се съчетаха в едно словото и музиката в залата на КДК, младите таланти Мария Василева, Ванеса Мишурова, Йорданка Гайдарова, Виктория Стефанова, Николина Петрова, съпровождани от гайдаря Кристиян Ковачев, пяха за своя учител и за всички почитатели на родопсака песен.

Вирни се горе